Siapa kata kek pisang tak beh dihias cantik.....ha.ha...itu tidak betul...kek pisang sedap dengan krim, jadi fresh krim jugalah yang boleh menjadikan kek pisang cantik seperti kek continenta yang lain Kek ini saya guna banyak fresh krim untuk lapisan dan hiasannya Wanut kekacang yang paling best dengan kek pisang saya jadikan hiasannya Strawberry digunakan sebagai penaik seri kek ini.
Banana Cream Cake
Cara Menyediakan Kek
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
- 4 biji telur gred A
- 8 biji pisang emas
- 1 cawan gula kastor atau gula halus
- 2 cawan tepung gandum
- 3/4 cawan buttercairkan atau minyak jagung
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh esen pisang atau esen vanilla
- sedikit garam
- Mula-mula kita kena panaskan oven dahulu pada suhu 170C
- Oven hendaklah di panaskan 15 minit sebelum memasukkan kek ke dalamnya
- Campurkan tepung gandum bersama baking powder dan kemudian di ayak, ketepikan
- Pisang di lecek lumat.
- Campurkan garam dan juga soda dalam pisang lecek dan gaul rata, ketepikan
- Dalam bekas pemutar, putarkan telur bersama gula dan esen pisang hingga kembang
- Kemudian tuangkan butter cair dan gaul rata
- Bakar selama 45 minit
- Sejukkan kek potong dua dan lapis dengan chocolate krim
Untuk Krim Chocolate
- 2 cawan Whipped Cream
- 1 cawan gula ising
Pukul kedua bahan sehingga menjadi soft peak dan lapis pada kek
dan hias kek
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment