Pages

Thursday, May 14, 2015

UDANG GALAH MASAK LEMAK NENAS THAI / THAI PINEAPPLE YELLOW CURRY


Masakan harian yang cukup menyelerakan. Masakan ini terdapat variasinya di kebanyakan negara Asia Tenggara. Bezanya masakkan ini antara atu negar ke negaar ayng lain ialah aromanya. Kalau di Malaysia kita lebih senang dengan daun kunyit, di Thailand daun limau purut manakala di Indonesia ialah daun salam. Bahan-bahan lain adalah lebih kurang sama. Hirisan nenas menambahkan kemanisan lauk ini.


5.0 from 2 reviews
Udang Galah Masak Lemak Nenas Thai


Prep time
Cook time
Total time

Serves: 5 - 6 people

Ingredients

  • 1 kg udang galah dibersihkan
  • 3 helai daun limau
  • 2 batang serai dititik
  • 3 joreng nenas dipotong kecil
  • 1 ' lengkuas diketuk
  • 1 biji bawang besar dihiris nipis
  • 2 sdb minyak masak
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 cawan santan cair
  • garam, gula dan perasa secukupnya

Bahan Blend

  • 15 tangkai cili kering
  • 5 biji cili merah
  • 2 batang akar daun ketumbar
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih 
  • 5 biji buah keras
  • 2" kunyit hidup

Blend semua bahan sehingga menjadi pes basah.

Directions
  1. Panakan minyak dan tumis hirian bawang, serai dan lengkuas sehingga naik baunya dan layu
  2. Masukkan bahan blend dantumi sehingga pecah minyak
  3. Masukkan udang galah biar seketika sehingga udanga bertukar warna
  4. Masukkan daun limau dan santan cair
  5. Renehkan atas api. Masukkan garam, gula dan perasa
  6. Biar seketika dan masukkan santan pekat
  7. Didihkan dan masukkan hirisan nenas
  8. Kecilkan api dan biar atas dapur sehingga agak pekat dan angkat.



Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

Post a Comment