Pages

Saturday, May 02, 2015

LALA MASAK PINDANG PALEMBANG


Lala memang sedap masak Pindang sebegini, sedap untuk menghirup dan sedap untuk meratah. Saya menggunakan resipi seberang sekali lagi, rasanya sesuai dengan selera saya. Saya gantikan daun salam dengan daun kunyit kerana ternyata daun kunyit lagi kuata aromanya.



5.0 from 1 reviews

PrintLala Masak Pindang Palembang


·                  1 kg lala dibersihkan
·         2 biji tomato dihiris nipis
·         2 batang serai dititik

·         1” lengkuas dititik
·         1 keping asam keping
·         1 helai daun kunyit disiat-siat
·         Garam, gula dan perasa secukupnya
·         1 sdb minyak
·         Air secukupnya (1.5 litre)

Bahan Tumbuk Blend
·               3 ulas bawang putih
·         1 bawang besar
·         1” kunyit hidup
·         1” halia

Blend semua bahan sehingga halus

Cara Menyediakannya
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend, masukkan serai titik dan biar sehingga naik baunya
  2. Masukkan air, daun kunyit, lengkuas, garam, perasa dan asam keping
  3. Biar mendidih seketika dan masukkan lalu
  4. Biar atas api sehingga lala masak dan masukkan hirisan tomato



Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You



No comments:

Post a Comment