Pages

Friday, April 24, 2015

LOMAK UDANG GALAH BERSAMA LABU KUNING


Udang galah selalunya bermusim, kalau bermusim boleh tahan sedikit harganya tapi udang galah sekarang tak macam dahulu, sekarang ini sizenya agak kecil...namun masakkan paling sesuai untuk kalah selain dari goreng dan Chinese style ialah Masak Lomak Cili Padi...perghh..memang hebat.

Jika ada belimbing buluh cukup sesuai dimasukkan sekali, jika tidak labu kuning pun sama enaknya. Manis labau mengimbangi pedas cili,,,ternyata atu kombinasi yang menarik.

5.0 from 1 reviews

PrintMasak Lomak Udang Galah Labu Kuning

  • 1 kg udang galah dibersihkan
  • 1/2 biji labu kuning dibu1ng kulit d1n potong dadu (size sederhana)
  • 1 helai daun kunyit disiat-siat
  • 2 batang serai dititik
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 cawan antan cair
  • 1 keping asam keeping
  • Garam, gula perasa secukupnya

Bahan Blend/Tumbuk
  • 25 biji cili padi
  • 2 biji bawang besar
  • 2” kunyit hidup

Blend semua bahan sehingga menjadi pes basah

Cara Menyediakannya
  1. Dalam periuk masukkan udang, labu ,serai, daun kunyit, asam keping, santan cair.
  2. Masak sehingga mendidih dan udang separuh masak dan labu agak empuk
  3. Masukkan garam, gula, perasa dan santan pekat
  4. Kacau-kacau supaya tidak bergentel
  5. Masak sehingga udang dan labu cukup masak
  6. Padamkan api dan siap dihidang


Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

1 comment: