Pages

Tuesday, April 14, 2015

AYAM MADU KANDAR


Dikala kaki melangkah di mana-mana retoran nasi kandar pasti lauk ini ada. Ayam Madu Mamak adalah menu wajib. Menarik menu ini madu ayam ini datangnya dari buah kurma yang diblend. Untuk menambahkan kelazatanya buah kurma ini diblend bersama bawang goreng...perghhh aromanya memang menyegat dan rasanya memang hebat.

Bagi yang mampu menahan kemanisannya boleh juga dicurahkan sedikit madu tetapi saya langsung tidak memasukkan madu kerana kemanisan kurma sudah memadai. Kepekatan kuah bergantung kepada citarasa masing-maing kalau ingin berkuah tambah air. Untuk presentation boleh tabur kismis, gaju dan bawang goreng.

Lauk ini selain dari nasi putih boleh digandingkan juga dengan nasi minyak, nasi kunyit ataupun nasi tomato.




Ayam Madu Mamak
  • 1 ekor ayam di potong 10 gaul gram kunyit dan goreng jangan terlalu gareng
  • 250 gm buah kurma (buang bijinya dan kisar dengan sedikit air).
  • 1/2 kilo bawang besar dihiris nipis dan dibuat bawang goreng (blend bersama kurma)
  • 1/2 cawan minyak masak
  • garam dan gula secukup rasa
Bahan Tumis
  • 1 kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum buah pelaga
  • 1 helai daun pandan
  • 1 biji bawang besar dihiris

Bahan blend
  • 1 sudu besar serbuk cili.
  • 2 sdb serbuk ketumbar
  • 1 susu besar Jintan putih.
  • 1 sudu besar Jintan manis.
  • 2 " halia 
  • 2 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih 
CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak tumis bahan tumis sehingga bawang kekuningan.
  2. Masukkan bahan blend dan biar sehingga naik minyak
  3. Masukan kisaran buah kurma dan gula pasir. Biarkan campuran ini masak seketika dan perlu tentukan likatan yang diperlukan. Sekiranya terlalu likat bolehlah campurkan sedikit air. 
  4. Masukkan garam dan adjust rasa
  5. Masukkan ayam yang telah sedia digoreng kacau serata supaya kuah berempah ini dapat serap kedalam isi ayam. Kecilkan api  dan biar sehingga naik minyak dan angkat.
Nota :-
Boleh dicurahkan selepas masak jika suka.
Boleh ditaburkan gajus dan kismis goreng



Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

Post a Comment