Pages

Saturday, November 22, 2014

TUMIS ASAM PEDAS AYAM


Tidak tahu dengan orang lain, tapi  kalau saya kalau seminggu tiada sam pedas hidup ibarat tidak sempurna...ha..ha..gelisah dan gundah gulana. Asam Pedas ayam ini is one of my favourite..memang kata orang kalau tak tambah tak sah. 

Aroma daun limau memantopkan lagi resipi ini.

TumisAsam Pedas Ayam


  • 1 ekor ayam potong 16
  • 3 biji ubi kentang dibelah 4
  • 2 tangkai daun limau purut
  • 2 batang serai dititik
  • 3 sdb minyak  biji bawang besar dihiris halus
  • 1/2 cawan air asam jawa

Bahan Blend

  • 25 tangkai cili kering direndam
  • 7 ulas bawang putih
  •  2 biji bawang besar
  • 2" kunyit hidup
  • 2" belacan
Bahan Tumis
  • 7 biji bawang merah dihiris 
  • 5 biji bawang putih dihiris


  1. Blend semua bahan sehingga menjadi pes basah
  2. Tumis bahan tumias, mMasukkan serai yang dititik
  3.  Tumis  sehingga garing. 
  4. Masukkan ayam daun limau purut dan kentang..biar seketika sehingga ayam dan ubi kentang empuk Masukkan air jika ingin berkuah banyak. Masukkan air asam jawa, garam, gula dan perisa. Biar atas api sehingga naik minyak dan padamkan api. 

Recipe Source :- PATYSKITCHEN
all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


No comments:

Post a Comment