Pages

Thursday, October 23, 2014

KASWI GANDUM


Sedap kuih kaswi ini...mudah menyediakanya. Air kapur menyebakkan kuih ini kenyal dan cukup sesuai buat hidangan petang atau kuih untuk sarapan pagi.

Kaswi Gandum

  • Bahan Sirap [masak dan sejukkan]
  • 5 cawan air
  • 1 cawan gula merah
  • 1 cawan gula pasir

Bahan Kueh
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung ubi/jagung
  • 1 sudu kecil air kapur kueh [optional]
  • Kelapa parut (muda/putih saja)
  • Sedikit garam


Cara Menyediakannya
1. Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.

7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tad

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

No comments:

Post a Comment