Pages

Wednesday, August 20, 2014

KEPALA IKAN TUMIS TEMPOYAK...perghhhh...


Saya memang suka masak tempoyak ini..tetapi biasanya makan diluar. Ini pertama kali saya mencubbtanng heya perghhh memang hebat resipi ini hendak-hendak kena dengan ulam dan ikan masin.





Kepala Ikan Masak Tempoyak


  • 3-5 ikan - apa-apa ikan pun boleh tetapi paling sedap ikan pati -(saya guna kepala ikana)
  • 15 - 20  biji cili padi *
  • 3 biji cili merah*
  • 2 inci kunyit hidup*
  • 3 - 4 sudu besar tempoyak 
  • 2 helai daun kunyit disiat-siatkan
  • 1biji timun dihiris memanjang
  • 1 keping asam keping jika perlu
  • garam secukup rasa

*ditumbuk atau diblend

Cara menyediakanya

  1. Bersihkan ikan  potong ikut saiz yg diingini.
  2. Tumbuk cili padi dan kunyit. 
  3. Satukan didalam periuk, air secukupnya, tempoyak, bahan tumbuk, asam keping dan daun kunyit
  4. Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
  5. Bila dah mendidih pekat, baru masuk ikan. 
  6. Masukkan garam secukup rasa


RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


No comments:

Post a Comment