Pages

Thursday, July 17, 2014

PUNJABI BEEF SAMOSA - PAKISTAN


Sajian popular menjelang Ramadan, bukan sahaja di Malaysia malah diseluruh dunia. Menarik tentang samosa ia popular di Timur Tengah, utara Afrika, India, Pakistan, Sri Lanka,Bangladesh dan juga Asia Tenggara..semuanya berpusar dari sejarah perdaganggan...yang dibawa oleh perdagang.

Banyak variasinya..tapiaapa pun kalau sebut samosa saya lebih gemar membuatnya dengan menggunakan kombinasi tepung gandum dan tepung atta..cara asli dari punjabi...kulitny ranggup dan kuraang serap minyak. Untuk inti boleh buat apa cara sekali pun. Sedap disajikan bersama sos asam.

Punjabi  Beef Samosa - Pakistan

Yield - 10 pieces




Untuk Kulitnya
  • 1 cawan tepung atta
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan ghee/minyak
  • 1/4 cawan biji karom
  • air secukupnya
  • secubit garam

  1. Satukan tepung dan biji karom masukkan ghee.
  2. Gaul seperti serbuk roti
  3. Masukkan air sehingga adunan menjadi seperti doh
  4. Rehatkan doh sebelum digunakan

Bahan Inti
  • 200 g daging dicincang
  • 3 biji kentang..direbus 1/2 dilecek sedikit
  • 1/2 cawan kacang peas
  • 2 biji bawang besar dipotong dadu
  • 1 cawan daun pudina
  • 5 biji cili hijau dihiris halus
  • 1 sdb intan putih
  • 1/2 sdt jintan manis
  • 1/2 sdt serbuk ketumbar
  • 1/2 sdt garam masala
  • garam dan gula secukup rasa


Bahan Blend
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • 1" halia

Blend semua bahan sehingga halus


Cara menyediakan Inti
  1. Perapkan daging dengan rempah kering dan biar seketika
  2. Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga layu
  3. Masukkan daging , masukkan garam, gula secukup rasa
  4. Masukkan kentang, kacang peas, pudina dan cili hijau
  5. Biarkan seketika sehingga inti keringadan angkat

Cara Mengisi Samosa



RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

All images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. and remember in making the recipes, if using table salt instead of kosher or sea salt, make sure you reduce the salt amount.


No comments:

Post a Comment