Pages

Sunday, August 11, 2013

WHITE CHOCOLATE MACADAMIA CAKE


Inspired by Secret Recipe's range of cake product I run a search in getting the recipe...and thank god I found the recipe in MasamManis Blogspot. Well it's a bit tedious but you can also simplified it by cutting the process. May be just a sponge cake layered with cream and roasted macadamia nut. The recipe I adapted here call for salted caramel you can skip this.

This White Chocolate Macadamia Cake spongy cake layers are filled with fluffy vanilla cream, roasted macadamia and encapsulated in a rich white chocolate ganache glaze. Truly irresistible cake.

Kalau anda peminat Secret recipe kek ini adalah salah satu daripada kek yang menjadi favourite. Menggunakan kacang macadamia yang dipanggang, kek ini cukup lemak dan sememangnya sedap. terdapat beberapa cara membuatnya..cara mudah dan cara renyah. Kalau anda inginkan cara mudah, anda cuma perlu menyediakan kek sponge vanilla dan siapkan krim sapuan. Kemudian kek dilapiskan dengan krim pada setiap lapisan krim ditaburkan dengan kcang macadamia. Cara renyah andaperlu menyediakan salted caramel. Sebenarnya tidak perlu salted caramel pun tak apa..tetapi jika anda selalu membuat kek salted caramel elok dibuat lebih dan digunakan untuk resipi yang lain. Untuk resipi ini kita cuma menggunakan dua sudu aje. Apa pun semuanya bergantung pada pilihan anda. resipi di adaptasi dari - http://www.azlitamasammanis.com/2013/04/white-chocolate-macadamia-cake.html




White Chocolate Macadamia
Almond Sponge Cake
4 eggs / 4 biji telur gred A
180 g castor sugar /180 gm gula halus
170 g flour / 170 gm tepung
2 tbsp ground almon / 2 sudu besar serbuk almond
 70 g water /70 gm air
1 tsp baking powder / 1 sudu teh baking powder
15 g ovelette / 15 gm ovellete
50 g corn oil / 50 gm minyak jagung
1 tsp vanilla essen / 1 sudu teh esen vanilla

Whisk flour and baking powder / Ayak tepung dan baking powder
Combined all ingredients in a bowl except corn oil / Satukan semua bahan ke dalam bekas pemukul kecuali minyak jagung
Whisk at high speed till peak / Pukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan menjadi putih, lembut dan gebu
Add corn oil and slowly / Tambahkan minyak dan kaup balik perlahan hingga bergaul sempurna
Pour batter in 8 " baking mold / Tuangkan dalam loyang 8 inc yang telah di lapik kertas kek dan di oles butter
Bake at 170 for 30 -45 minutes depending on oven / Bakar dalam ketuhar pada suhu 170 C selama 30 ~ 45 minit bergantung kepanas oven
Remove and cool cake on wire rack / Terbalikkan atas redai setelah masak
After 5 minutes return back cake to the mold / Lepas 5 minit terbalikkan semula dan keluarkan dari loyang
Allow to cool completely before you slice into layer / Biarkan kek sejuk sepenuhnya dan potong kek kepada 3 atau 4 kepingan

SALTED CARAMEL

113 g butter / 113 gm butter tanpa garam
120 ml heavy cream/ 120 ml heavy cream atau Dairy whipping cream
3 tbsp water / 3 sudu besar air
0 ml corn syrup / 60 ml corn syrup
200 g sugar / 200 gm gula

Cut butter into small cube / Potong buter kepada kiub kecil
Add with cream and microwave it till melt  and set aside/ Campurkan bersama krim dan panaskan dalam microwave hingga ia cair tapi masih keruh ~ ketepikan
In a pot combine water, sugar and corn syrup / Bring to boil till sugar dissolve or at 150 c  / Dalam periuk satukan air, gula dan corn syrup.Masak atas dapur hingga ia mendidih, berbuih-buih dan gula melarut ~ anggaran suhu 150C kalau tak ada temormeter cuma pastikan gula dah larut dan ia benar-benar mendidih
Close the lid of pot to enable sugar drop from the side of the pot / Tutup periuk supaya gula yang melekat di tepi periuk mencair dan turun ke bawah
Remove lid and add the cream mixture / Buka periuk dan tuangkan krim dan butter cair tadi Kacau perlahan dan masak hingga pekat
Allow to cool / Biarkan sejuk

SALTED CARAMEL CREAM

3 egg yolks / 3 biji kuning telur
100 g white chocolate / 100 gm coklat masakan putih
8 g gelatin / 8 gm gelatin
30 g water / 30 gm air
2 tbasp salted caramel / 2 sudu besar salted caramel
250 g non diary whipped cream / 250 gm Krim Bukan tenusu
1 tsp vanilla essence / 1 sudu teh esen vanilla

Mix gelatin with water and allow to expand / Satukan gelatin dalam air dan biarkan kembang
Melt gelatin in double boiler / Cairkan gelatin dengan kaedah double boiler
Double boil white chocolate / Cairkan coklat masakan dengan kaedah double boiler
With the same mathod too ouble boiled the egg yolk. constantly stir / Dengan kaedah double boiler juga panaskan kuning telur sambil sentiasa di kacau hingga ia berkrim
TAdd gelatin and mix well / Tuangkan gelatin dan gaul rata
Pour the white chocolate and salted caramel mix well / Tuangkan coklat masakan dan salted caramel gaul rata
Allow to cool / Biarkan sejuk
in another bowl white the whipped cream till soft peak / Dalam bekas lain putar krim putar dan esen vanilla hingga kental
Mix with the carel mixture / Kaup balik krim dalam caramel hingga berkrim
  
WHITE CHOCOLATE GANACHE /GANACHE COKLAT PUTIH
125 ml non diary whipped cream / 125 ml krim tenusu
20 g glucose / 20 gm sirap glucos
2-- g white chocolate / 200 gm coklat masakan putih
15 g butter / 15 gm mentega

Chopped the white chocolate / Cincang coklat halus
Heat up cream with glugose / Masak krim dan sirap glucos hingga berbuih
Pour cream over the white chocolate / Tuangkan krim atas coklat dan biarkan coklat mencair
Add butter and mix well / Tambahkan butter.Gaul rata

TO ASSEMBLE THE CAKE

Once you cut the cake into layers. Layered the cake with cream and sprinkle with with chopped macadamia nuts. Repeat process till complete / Potong kek kepada 3 lapisan. Letakkan lapisan pertama, sapukan krim, taburkan macadamia yang dicincang dan lapiskan semua krim, lapiskan kek dan ulangi process sehingga habis.



1 comment: