Pages

Wednesday, April 11, 2012

SOTONG MASAK BEREMPAH


This is "mamak" style of stir squid. A bit spicy but absolutely delicious. Perfect with rice or even with briyani..Depending on preference you can add water if you want it more gravy or cook it longer if you prefer something thicker.




Sotong Masak Berempah




Ingredients:


1 kg sotong besar
2 sdb rempah biryani
¼ cawan susu cair
2 sdb air asam jawa
½ cawan stok ayam
1 biji bawang besar dimayang halus
1 tangkai daun kari/ 1 sdb madu
Sedikit minyak
Garam secukup rasa

Bahan B:
7 ulas bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
1” halia

Directions:


Sotong dibuang tulang, dakwat dan kulit. Bersihkan dan ditus.
Tumbuk bahan B dan gaul bersama rempah.
 Panaskan minyak,bawang besar hiris sehingga kekuningan. Masukkan bahan rempah sehingga naik baunya.Masukkan daun kari. Biar seketika
Masukkan sotong masak sehingga keluar airnya. Masukkan 1/4 cawan stok ayam, garam 1 sdb madu dan susu cair.
Masukkan air asam jawa. Masak hingga kuah pekat dan rasa asam garamnya.

3 comments:

  1. Assalammualaikum kak..kat sini pagi2 lagi dah hujan..hehehhe.sedapnya nengok sotong akak ni...saya paling suka sotong...:)

    ReplyDelete
  2. asslm kak Paty...kt sni pon hujan...sedap tgk lauk sotong tu...QH mmg suka mkn sotong...

    ReplyDelete
  3. salam kak
    alahaiii sedapnya..dh lama x masak sotong..:)

    ReplyDelete