Pages

Tuesday, September 27, 2011

SPICY BEEF SOUP


Spicy Beef soup introduced here is a very simple spicy soup the Mamak's Style. The basic preparation of this soup is by simmering beef in stocks, where spices bag are placed in. I used store bought soup powder from the Mamak's Shop. This soup is so rich in intriguing flavors, vibrant in color and full of tantalizing aromas. You can see the soup look's close to korma, I used fabulous blend of spices. It's so hearty and satisfying. Best with rice or bread.

Don't limit yourself to just beef flesh, you can mix with bone marrow, and other parts of the beef of your preference. These add more flavor to the soup.



Spicy  Beef Soup 

1 kg beef - you can mix with bone marrow and other part of the beef if you like / 1 kg daging lembu boleh dicampur dengan bahagian-bahagian lain jika anda suka
3 potatoes quartered / 2 biji kentang dibelah empat
2 carrots diced / 2 batang carrot dipotong dadu
2 fresh tomatoes quartered /2 biji tomato segar dibelah empat
1 cinnamon stick / 1 batang kulit kayu manis
3 anise star / 3 kuntum bunga lawang
5 cardamon pods / 5 biji buah pelaga
7 cloves / 7 biji bunga cengkih
3 sprig green onions chopped / 3 tangkai daun bawang dan daun sup dihiris halus
fried shallots / bawang goreng
1 blade screwpine leaf / 1 helai daun pandan
2 strig coriander leaves / 2 tangkai daun ketumbar
1.5 litre water or beef stock / 1.5 litre air atau stok daging
1 ladle soup powder or 2 packet from the normal shop / 1 senduk rempah soup daging atau 2 paket rempah sup biasa
salts to taste/ garam secukup rasa.

Ingredients to be grounded
15 shallots / 15 biji bawang merah
7 cloves garlic / 7 ulas bawang putih
2" ginger / 2" halia

Blend all into wet paste and mix with the soup powder / Blend semua bahan dan campurkan dengan rempah sup.

PREPARATIONS

  1. Bring the stock / water  and beef to boil and simmer it./ Rebuskan daging bersama stok dan air.
  2. Wrap the cinnamon stick, star anise, cloves, spices seeds, and coriander stalk in a muslin cloth and tie securely./ Bungkus kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga dengan kain kasa dan masukkan ke dalam air rebusan daging. Masukkan juga daun pandan dan batang daun ketumbar. Renehkan sehingga daging agak empuk.
  3. Place the wrapped spices into the pot and add in the screwpine leaf, blended ingredients and soup powder. Simmer until beef almost tender./ Masukkan rempah soup yang dibancuh dengan bahan giling. Renehkan lagi sehingga rempah dan sup mesra.
  4. Add in potatoes, simmer for another 20 minutes. Add carrots and salts to taste./ Masukkan kentang dan terus reneh sehingga kentang empuk. Kemudian masukkan karot, garam secukup rasa. Apabila sudah hampir selesai baru masukkan buah tomato.
  5. Sprinkle with fried shallots and chopped green onion while serving / Taburkan bawang goreng dan daun bawang dan daun sup semasa menghidang.


________________________________________________________________


Sup ini memang kaya dengan rempahnya, malah sekali lihat seakan-akan daging masak korma, memang pekat dan cukup berempah. Saya tidak menumis sup ini sebaliknya merenehkan daging dan bahan sup sehingga mesra dan daging benar-benar empuk. Sup-sup seperti ini tidak perlu ditumis kerana dalam proses mereneh, daging banyak mengeluarkan lemak dan akan berminyak.

Saya menggunakan rempah sup yang dibeli dikedai mamak memang cukup special rasa dan aromanya cukup menyenangkan. Untuk membuat sup ini jangan hadkan kepada isi daging aje, kalau hendakkan sup yang mantap masukkan juga tulang-tulang dan bahagian-bahagian daging yang lain. Ini menambahkan kemanisan asli pada sup. Jika suka boleh masukkan kentang,karot dan tomato segar.


Next Post - Breakfast Menu


________________________________________________________________

2 comments:

  1. Salam Kak...tenguk gambar sup yang kak masak ni sungguh sedap...tengah imagine menghirup spicy beef soup ni lah!

    ReplyDelete
  2. Salam Nurwin..hem..memang sedap tapi lebih syok kalau dapat campur dengan tulang-tulang lebih-lebih lagi tulang som-som...

    ReplyDelete