Pages

Sunday, September 11, 2011

SHRIMP PASTE FRIED CHICKEN / AYAM GORENG BELACAN


This is another version of Ayam Berlado, that I added some shrimp paste and fresh tomato. It has the flavour of sambal belacan and one thing for sure quite addictive...can't stop eating

INGREDIENTS

1 whole chicken cut into 12 / 1 ekor ayam potong 12
20 red chilies / 20 biji cili merah
15 bird's eyes chilies / 15 biji cili padi
2" shrimp paste / 2" belacan
2 onion / 2 biji bawang besar
2 fresh tomatoes / 2 biji tomato buah
salts to taste / garam secukup rasa
1/2 tsp chicken cube / 1/2 sdt pati ayam
2 tbsp turmeric powder/ 2 sdb kunyit serbuk
sufficient oil for deep frying / minyak secukupnya untuk menggoreng

PREPARATIONS

  1. Marinade chicken with turmeric powder and salts. Deep fry chicken till brown. Drain and set aside./ Lumurkan ayam dengan kunyit serbuk dan garam. Goreng sehingga kekuningan dan letak sebelah.
  2. With the same oil fry the rest of the ingredients / Dengan minyak yang sama goreng bahan- bahan lain.
  3. Use the mortal and pastel pound the fried ingredients add salts and chicken cube to taste./ Tumbuk bahan-bahan yang digoreng tadi dan masukkan garam dan kube pati ayam
  4. Top the chicken with the pounded ingredients / Curahkan bahan tumbuk ke atas ayam goreng


________________________________________________________________

Satu lagi variasi ayam berlado tetapi kali ini sambalnya dibuat seperti sambal tomato. ayam penyet di mana sambalnya ditumbuk secara kasar dan dicurahkan ke atas ayam. Semua bahan sambal digoreng terlebih dahulu. Sesuai dimakan bersama nasi panas.

Next Post - Kuih Anak Dara Dua Sebilik
__________________________________________________________________

No comments:

Post a Comment