Pages

Sunday, August 14, 2011

RAMADAN 14 IFTAR MENU - STEAM SEABASS GERANG ASAM, GREEN MUSTARD MIX VEGE, THAI CHICKEN BASIL, JELLY IN MILK AND LAICI DRINKS

Alhamdulillah, we just completed the 14th day of Ramadan, well going strong and excited to complete the whole Ramadan. We left Penang immediately after our subuh prayer and reached Ipoh close to 8.00 am. I did some marketing to replenish my cupboard stock. My children will leave for KL the next sahur so I have full quorum at home for Sunday buka puasa. So for our Sunday buka puasa menu I made my son favorite, a mix of Nyonya, Chinese and Thai dish. So here what we just had:

Steam Seabass Gerang Asam / Siakap Kukus Gerang Asam

Green Mustard Mix Vegetables / Sayur Campur

Thai Chicken basil / Ayam Goreng Daun Selasih Thai

Jelly In Milk / Jelly Dalam Susu

Refreshing Laici Drinks / Minuman Segar Laici

Gerang Asam or Asam Pedas is typical Nyonya dish. It's hot and sour curry popular among the Peranakan and the people in Southern Malaysia. The normal fish for Gerang Asam are mackerel or any white fish. I used seabass for this recipe. I cooked both the fish and the gravy separately. I steamed the fish first, then cooked the Gerang Asam. Once the Gerang Asam is done I poured the Gerang Asam on to the steam fish. It's fantastic. 
STEAM SEABASS IN GERANG ASAM / SIAKAP KUKUS GERANG ASAM

INGREDIENTS
1 whole seabass clean and pat dry / 1 ekor ikan siakap
1 ladle cooking oil / 1 senduk minyak masak
1 bunch daun kesum - Vietnamese basil / 1 genggam daun kesum
1 ginger flower halved / 1 kuntum bunga kantan dibelah dua
1 cup tamarind jus / 1 cawan air asam jawa
salts to taste / garam secukup rasa
pepper to spread on top of fish / lada untuk dilumur pada ikan
1 eggplant cut into small stripe / 1 biji terung dipotong memanjang

Ground Paste / Bahan Giling
30 dried chilies / 30 tangkai cili kering rendam dahulu
9 shallots / 9 biji bawang merah
5 clove garlic / 5 ulas bawang putih
2" turmeric root / 2 " kunyit hidup
1" galangal / 1 " lengkuas
3 stalk lemongras / 3 batang serai
5 candlenuts / 5 biji buah keras
1" shrimp paste / 1' belacan

Grind all ingredients into wet paste / Blend semua bahan sehingga halus

PREPARATIONS

1. Spread pepper and salts on fish and steam for 15-20 minutes or until fish is done. Set aside

2. Heat cooking oil and fry finely ground paste until fragrant.  Add tamarind juice and bring to a boil. Simmer for 4 minutes. Add water if necessary. Add fish, daun kesum, ginger flower, sugar and salt, bring to boil for 4 minutes. Add egg plants and cook until tender.
3. Pour gravy on top of fish and ready to serve.

______________________________________________________________

Sesudah subuh saya anak beranak berangkat semula ke Ipoh. Sampai Ipoh beberapa minit ke 8 pagi, masih sempat untuk saya memborong menyediakan stok untuk minggu ini. Anak-anak akan berangkat semula ke KL selepas sahur jadi semua ada di rumah memberi alasan yang kuat untuk saya masak juadah berbuka. Kali ini saya masak makanan kegemaran anak lelaki saya Siakap kukus, saya kukus ala Nyonya iaitu Gerang Asam atau Asam Pedas Nyonya. Masak secara berasingan, ikan dikukus dahulu, manakala Gerang Asam dimasak di dalam periuk lain, apabila hendak menghidang dicurahkan Gerang Asam tu ke atas ikan. Cukup enak.

Menu lainya saya masak sayur campur ala Cina dan Ayam Goreng daun Selasih ala Thai. Pencuci mulutnya,, sesuatu yang wajib sesuatu yang manis, saya ambil jalan mudah aje, saya beli jelly sedia ada dikedai, jelly kegemaran kanak-kanak, saya letakkan dalam mangkuk jelly dan curah susu cair. Sodap..... tak yah nak fikir-fikir apa nak buat, kebetulan badan pun keletihan tetapi tekak perlukan sesuatu yang manis juga jadi itulah menu pintas. Untuk minumanya pula saya buah air laici tin aje, ini permintaan anak dara yang bongsu..memang hantu laici baik yang fresh mahupun yang dalam tin.

Alahamdulillah itulah juadah kami hari ini.

Next Post - Green Mustard Mix Vegetables / Sayur Campur

________________________________________________________________

No comments:

Post a Comment