Pages

Tuesday, May 10, 2011

KOLAK AKA PENGAT 3 RASA


In Malaysia we called this traditional treats as pengat or serawa. In Indonesia it is known as kolak. Make of coconut milk with palm sugar. You can use taro, sweet potato, jackfruits, tapioca or banana as the main ingredients. Sometimes pearl eyes or sago will be added to thicken this sweet treats. It's creamy and of course sweet. I called this recipe Kolak aka Pengat 3 Rasa, because I combined 3 main ingredients, sweet potato, jackfruits and banana. Simple to make and perfect tea time menu.

INGREDIENTS
2 medium sizes potato cut into bite size, boiled / 2 ketul keledek dipotong kecil dan rebus
5 jackfruits cut into bite sizes / 5 ulas nangka potong kecil saya potong memanjang
3 banana peeled and halved / 3 biji pisang dibelah dua dan kerat dua
2 cups thick coconut milk / 2 cawan santan pekat
1 cup water / 1 cawan air
1 cup palm sugar / 1 cawan gula merah atau gula melaka
a pinch of salts / secubit garam
2 blades of screwpine leaves-knot / 2 helai daun pandan di ikat.

Mix water and palm sugar and bring to boil. Add salts and screwpine leaves. When boiling lower the heat and add in coconut milk, and the three main ingredients. Allow to simmer for 15 minutes and stir constantly.Off the heat. Ready to serve / Masak air dan gula merah. Masukkan garam dan daun pandan. Biar mendidih baru masukkan santan dan bahan-bahan utama,. Kacau dan biar mendidih baru dipadamkan api, Sedia dihidang

_________________________________________________________________

Ini memang betul-betul buah hati saya, jarang buat tetapi kalau dah buat makan sampai tak ingat dunia, sampai tak ingatlah yang kita ni kencing manis. Saya lebih gemar kalau dapat sejukkan semalaman, wah best betul. Paling saya suka ialah nangka dan pisang. Untuk resipi kali ini saya namakanya Pengat 3 Rasa...... jangan fening...fening... rasanya bukan macam Ikan 3 Rasa, saya namakanya Pengat 3 Rasa supaya senang dirujuk nanti. 3 Rasa di sini merujuk kepada 3 bahan utama yang mempunyai rasa berlainan. Bahan yang saya gunakan ialah Nangka, Pisang dan Keledek. Biasanya kita buat sejenis aje, kalau keledek, keledek aje tidak dicampur dengan bahanlain kecuali sagu. Hemmm.... kalau di dapur tu ada balance bahan-bahan utama ini hasil dari kerja tangan kuih talam, bolehlah larikan sedikit buat pengat ini untuk menu petang nanti. Paling best makan pengat ialah pada bulan Ramadan wee........pemanis mulut
 _________________________________________________________________
Next Post - Fancy Doughnut

__________________________________________________________________

2 comments: