Pages

Saturday, April 23, 2011

TALAM JAGUNG Y3K / Y3K SWEETCORN TALAM

There are a few variations of Sweetcorn Talam. Sometimes during Ramadhan last year I made one entry on this talam. The earlier version was with custard layer. This version is a single layer and without custard but I did used custard powder. I got the recipe from Y3K Cookbook, so for easy reference I named this Talam Y3K Sweetcorn Talam. so not to worry ha.... there's no element of ICT technology here. We still used the old technology of steaming in this recipe, Y3K here referred to the publisher of this recipe Cookbook....ha....ha GOTCHA.....

By one look at the Talam you may think that it is Sweetcorn Pudding, no it is not, this Talam still needs to go through the steaming process. Ideally it should be steamed using tray or baking sheet, but I preferred to use small ramekins to escape from cutting the talam. The recipe below is for 9 x 9 tray. Let's check out what you need for this Talam.

INGREDIENTS
250 g rice flour / 250 g tepung beras
300 g tapioca flour / 300 g tepung ubi
60 g custard flour / 60 g tepung kastad
500 ml concentrated coconut milk / 500 ml santan pekat
250 ml water / 250 ml water
Ingredients B
400 g sugar / 400 g gula
850 ml light coconut milk / 850 ml santan cair
1 tsp salts / 1 sdt garam
1 blade pandan leaf / 1 helai daun pandan
Ingredients C
400 g cream sweetcorn / 400 g krim jaung manis
PREPARATIONS
  1. Mix ingredients A together and sieve / Campurkan semua bahan A dan tapis
  2. Boil ingredients B, discard pandan leaf, and pour mixture into no (1) and stir well / masak bahan B buang daun pandan dan curahkan bahan B ke dalam bahan no (1)
  3. Add in ingredient C to no (2) and combine mixture together and pour into tray and steam for 30 minutes. Cool the kuih well before cutting. / Masukkan bahan C ke dalam adunan no (2), kacau rata, masuk dalam loyang dan kukus selama 30 minute. Betul-betul sejukkan baru dipotong.
_________________________________________________________________
Jangan panik Talam ini langsung tidak ada unsur Teknologi ICT, nama aje Talam Jagung Y3K tapi teknologinya sama aje kena kukus juga. Oleh kerana terlalu banyak sangat versi Talam Jagung ni dan supaya senang nak tahu yang mana satu, jadi saya namakan Talam ini sebagai Talam Jagung Y3K sempena dengan nama buku masakan resipi  ini. Kita selalu lihat Talam Jagung ini versi 2 lapis, bawah hijau atas kuning atau bawah kuning atas hijau, atau pun bawah kuning atas lapisan santan, tapi versi ini tidak berlapis dan cuma satu warna aje, iaitu warna kuning. Sekali pandang orang mungkin keliru dengan pudding jagung. Untuk resipi ini sebenarnya bagi memudahkan dan memastikan talam ini benar-benar masak boleh juga dibahagikan talam ini kepada 3 bahagian dan kukus selapis demi selapis. 

Semuanya terpulang kepada masing-masing. Apa-apa pun saya lebih gemar mengukusnya menggunakan acuan kecil, mudah demi untuk mengelak dari memotongnya. Sebabnya saya kalau potong kuih talam selalu herot-berot. Masuk dalam acuan kecil-kecil mudah masak dan mudah dikeluarkan dan yang lebih penting mudah dimakan.
_________________________________________________________________
Next Post - Apam Potong
_________________________________________________________________







1 comment:

  1. Sedap la pulak tgk talam Jagung tu....selalu dok tgk dan makan puding jagung...ni talam jagung....boleh cuba buat ni...amik resepi dululah...

    ReplyDelete