Pages

Saturday, March 26, 2011

SAMBAL TEMPE LONTONG

There are are a few version of sambal tempe depending on the ingredients you used. You can add in anything, some even add "petai", tofu, anchovies, shrimps and almost anything. It accommodates anything. For this recipe I made it simple, my sambal tempe was prepared to compliment my lontong. I prefer my tempe to be crunchy as such I deviated from the normal recipe. Instead of adding the tempe in the lontong gravy I cooked the tempe separately. It is much tastier, crunchy and you can used the sambal for other dishes. Made it a little bit dried so that it will last longer. Here how I made my sambal tempe.




INGREDIENTS
2 tempe cut into small cube / 2 keping tempe potong dad
30 bird's eyes chilies cut diagonal / 30 biji cili padi potong menyerong
2 tbsp tyrmeric powder / 2 sdb serbuk kunyit
5 tbsp oil / 5 sdb minyak
2 tbsp palm sugar / 2 sdb gula merah
1 tbsp tamarind jus / 1 sdb air asam jawa
salts to taste / garam secukup rasa
Blended Ingredient
30 dried chilies -soaked / 30 cili kering direndam
1  onion / 1 biji bawang besar
5 clove garlic / 5 ulas bawang putih
1" ginger / 1" halia
Blend all into paste / Blend semua bahan

PREPARATIONS

  1. Deep fry tempe till golden brown. Drain and set aside./ Goreng tempe hingga kekuningan. Angkat, tos dan letak sebelah.
  2. Heat up 5 tbsp oil and saute the chili paste till fragrant. Add in sugar, salts to taste and tamarind juice./ Panaskan minyak dan tumiskan bahan blend tadi, tumis hingga gareng. Masukkan gula, garam dan air asam.
  3. Pour the fried tempe and sliced bird's eyes chilies. Ready to serve./ Akhir sekali masukkan tempe goreng dan hirisan cili padi. Gaul rata, angkat dan hidang.
_________________________________________________________________

Ini adalah resipi ringkas sambal tempe. Saya hanya menggunakan tempe goreng dan cili padi yang dihiris halus. Tujuannya ialah untuk dimakan bersama lontong. Saya lebih gemar dengan cara ini supaya tempenya akan menjadi lebih ranggup. Biasanya tempe dimasukkan ke dalam kuah lodeh, tetapi untuk resipi lontong saya tempe dimasak asing.

Untuk tujuan itu tidak perlu bahan-bahan banyak cukup sekadar tempe dan cili padi. Jika sambal tempe ini dibuat untuk masakan lain atau sebagai satu sajian tersendiri maka sesuaikah ditambahkan bahan-bahan lain.

Cuba la memang sedap dimakan dengan lontong, malah dimakan dengan nasi pun enak.
_______________________________________________________________

No comments:

Post a Comment