Pages

Tuesday, March 08, 2011

MOROCCON ROAST CHICKEN / AYAM PANGGANG MAGRIBI



Too bad, this is an exam week, birthday GIRL has to defer the celebration till weekend. Study comes first, any how I prepared this Moroccon Roast Chicken with Nasi Minyak for dinner today. Simple and light to keep the birthday GIRL momentum on. Recipe adapted from Chef Wan Cookbook, Sedapp......Serve well with any sauce. I used lemon sauce for this recipe.

INGREDIENTS
1 whole chicken / 1 ekor ayam
4 potatoes boiled and quartered / 4 biji ubi kentang rebus dan potong 4
1 head broccoli cut into floret and blanced / 1 brokoli potong ikut bunga dan celur
10 baby carrot - blanched / 10 baby karot celur
parsley leave / daun pasley
1 tbsp olive oil / 1 sdb minyak zaiton
salts and pepper to taste

Mix olive oil, chopped coriander , pepper and salts with cut potatoes and pa fry for 10 minutes. Remove and put aside./ Campurkan minyak zaiton, daun ketumbar, lada sulah dan garam bersama ubi kentang dan goreng seketika angkat dan letak sebelah

Chermoula Spices
3 dried chilies - soaked / 3 tangkai cili kering
1 tbsp chili powder / 1 sdb serbuk cili
1 tbsp paprika / 1 sdb paprika
1 tsp turmeric powder / 1 sdt serbuk kunyit
1 tsp cumin powder / 1 sdt serbuk jintan manis
1 onion / 1 biji bawang besar
5 cloves garlic / 5 ulas bawang putih
3 spring coriander leaves - chopped / 3 tangkai daun ketumbar cincang
1/4 cup olive oil / 1/4 cawan minyak zaiton
lemon juice from 1/2 lemon / air perahan dari 1/2 lemon

Blend all ingredients / Blend semua bahan.

PREPARATIONS
  1. Marinate chicken with  Chermaoula sauce for 3-4 hours in the refrigerator./ Perap ayam dengan rempah Chermoula selama 3-4 jam didalam peti sejuk.
  2. Remove from refrigerator and allow to room temperature/Keluarkan dan biar sehingga suhu bilik.
  3. Heat up oven to 180'C/350 F and bake the chicken for 45 minutes./ Panaskan ketuhar 180"/350'F dan panggang ayam selama 45 minutes.
  4. Ensure to turn chicken every 20 minutes./ Balik-balikkan ayam setiap 20 minute.
  5. Serve chicken with blanched broccoli, carrot and potato./ Hidang bersama kentang. brokoli dan karot.


______________________________________________________________

Hari ini ujian penggal pertama bermula, so tiada celebration untuk birthday girl. Semuanya ditunda ke hujung minggu. Study comes first, tapi untuk mendapatkan momentumnya saya buat AYAM PANGGANG MAGRIBI makan bersama NASI MINYAK, DALCA dan SOS LEMON. Simple tapi cukup untuk wujudkan suasana yang diri diraikan. Makan-makan dan fun time mungkin akan dibuat sekali dengan Kakak Sulong yang juga akan menyambut ulang tahun pada 19th haribulan ni. Nampaknya bulan ini saya ada dua birthday, KAK LONG and KAK SU. Senang gitu buat JOIN BIRTHDAY.

__________________________________________________________________
Next Post - Fish Fingers With Mango Sauce


_________________________________________________________________

1 comment:

  1. kak sedapnya nengok ayam tu dok berposing....terguda dh mlm2 masuk dapur akak ni...simpan esoklah yer kak...hehe

    ReplyDelete