Pages

Thursday, January 27, 2011

CRABSTICK SOUPS / SOUP JEJARI KETAM


 

The original plan was to have steamboat, but I run out of Steamboat Burner gas, so I converted the ingredients into soup. A simple dish with carrot, babycorn, crabsticks, straw mushroom, shrimps and fresh lettuce.

INGREDIENTS
1/2 cup fresh shrimps / 1/2 cawan udang hidup sederhana
12 pcs crabstick meat / 12 keping jejari ketam
1 carrot cut into round circle / 1 karot potong bulat
5 baby corn cut diagonal / 5 jagung muda potong menyerong
1/2 straw mushroom halved / 1/2 cawan straw mushroom belah dua
3 heads fresh lettuce / 3 selada
5 cloves garlic - chopped / 5 ulas bawang putih cincang
3 tbsp vegetable oil / 3 sdb minyak sayur
1.5 litre chicken stock / 1.5 liter stok ayam
dash of pepper / lada sulah
dash of sesame oil / beberapa titik minyak bijan
salt to taste / garam secukup rasa
PREPARATION
Heat pot with oil and saute garlic till brown. Add in shrimps , saute for 5 minutes. Add in chicken stock and bring to boil./Panaskan minyak dan tumis bawang putih
sehingga kuning dan naik baunya. Masukkan udang dan masak lebih kurang 5 minit. Masukkan  stok ayam dan biar hingga mendidih.

Add in carrot, crabsticks, mushroom and baby corn cook until done. Add salts, pepper and sesame oil. Off the heat and last add in lettuce./ Masukkan karot, jejari ketam, jagung dan cendawan, masak seketika. Kemudian masukkan garam, lada sulah dan minyak bijan. Padamkan api dan akhir sekali masukkan selada.
_________________________________________________________________

Cadangan asal ialah untuk membuat steamboat, tetapi kehabisan gas dapur steamboat, malas untuk mencari saya transform bahan-bahan ini kepada sup. Mudah aje main campak-campak aje. Biasala sup sebegini enak dimakan panas-panas bersama nasi panas. Lebih enak dipotong cili padi bersama kicap cair dijadikan sambal menyicah bahan-bahan sup.

__________________________________________________________________

Next Post - Kurma Ayam


__________________________________________________________________




No comments:

Post a Comment