Pages

Wednesday, December 15, 2010

TALAM TOKYO


It is a local kuih but was named Talam Tokyo. For what ever reason, this kuih has nothing to do with the Japanese. I believe it was invented by our local reciting in Tokyo Japan. This is another steam layer kuih. The bottom layer is sago and top layer is a custard layer. Perfect tea time menu and functions.

INGREDIENTS
Bottom Layer
1 cup pearl sago/ 1 cawan sago
1 packet glass noodles soak and cut/ 1 paket suon di rendam dan dipotong
1/2 cup grated coconut/ 1/2 cawan kelapa parut
1/2 cup coconut milk/ 1/2 cawan santan
pinch of salt/ secubit garam.

Combine all ingredients and pour into 7" tin that have been grease with oil. Steam for about 15 minutes. Press by using spoon to have an even level./ Satukan adunan dan masukkan ke dalam loyang 7" yang telah dioleskan dengan minyak. Kukus selama 15 minit dan tekankan dengan sudu supaya lapisan menjadi sama rata.
Top Layer
4 egss/ 4 biji telor
1 cup sugar/ 1 cawan gula
3 cups coconut milk/ 3 cawan santan pekat

1/2 cup flour/ 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cup cornflour/ 1/4 cawan tepung jagung
1/4 cup hong kue flour/ 1/4 cawan tepung hong kue
green and yellow coloring.
Combine all ingredients. Use blender to get smooth batter. Divide batter into two portion. One color it yellow and the other portion color it green. Pour the yellow portion first on top of the bottom layer. Steam for 10 minit. Pour the green portion on top of the yellow portion and steam for another 20 minutes./Campurkan semua bahan dan blend rata. Tapis dan bahagi adunan kepada dua bahagian. Satu diwarnakan hijau dan satu lagi diwarnakan kuning. Tuangkan adunan kuning ke atas lapisan bawah dan kukus selama 10 minit. Kemudian masukan adunan hijau dan kukus selama 20 minit lagi. Padamkan api dan biarkan kuih benar-benar sejuk baru dipotong.  Sedia dihidang.

_________________________________________________________________
Namanya Talam Tokyo tetapi ia sebenarnya adalah kuih orang Malaysia.Tidak tahu bagaimana kuih ini mendapat namanya, ternyata ianya bukan kuih orang Jepun, tetapi berkemungkinan besar dicipta oleh orang Malaysia yang pernah menetap di Tokyo. Apapun kuih ini enak dan sesuai dijadikan juadah petang.
_________________________________________________________________
Next Post Serimuka Gula Merah

_________________________________________________________________



No comments:

Post a Comment