Apam ini saya udah buat berkali-kali terutama kalau ada nasi semalam. Ramai peminatnya ha...ha cucu yang berusia 2 tahun pun mampu makan sampai 2 -3 ketul dan esoknya minta lagi. Memang sedap, lembut dan gebu. Paling sedap makan dengan kelapa parut santai-santai dengan secangkir kopi..perghhh....
Apam Nasi
Yield: - lebih kurang 20 biji
Apam lembut gebu yang menggunakan nasi semalam. Sedap makan dengan kelapa parut
- 2 cawan nasi
- 2 cawan
tepung beras cap teratai
- 2 cawan
tepung gandum
- 1 1/2 cawan
gula
- 1 peket
mauripan
- 2 1/2 cawan
air
- Pewarna
Cara
penyediaan
- Blender
halus gula nasi dan air
- Campur semua
tepung dan mauripan .kacau sebati dan perap 2 jam ....
- Adunan akan
naik kacau sebati dulu untuk buang gelembung udara dan
- Warnakan
ikut pilihan
- Acuan sapu
minyak sedikit dan tuang adunan jangan penuh sangatgt...
- Kukus 15- 20
minit api sederhana.klu nk merekah kukus api besar..
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.
Thank You.-
Alhamdulillah....apam saya dh cuba dn menjadi....trm ksih nyk2...smg dirahmati Allah selamanya..Selamat berbuka.
ReplyDeleteWhat a fantabulous post this has been. Never seen this kind of useful post. I am grateful to you and expect more number of posts like these. Thank you very much. Search your twitter DMs, mentions, likes and favorites, and timelines Twitter search.
ReplyDelete