Pages

Thursday, September 07, 2017

KEK PISANG GEBU


Kek pisang ini tidak memerlukan mixer semua bahan kecuali minyak diblend sehingga sekata, minyak dimasukkan di bahagian dengan menggaulkannya spatula. Tektur kek ini cukup lembut seperti kek sponge. Saya meletakkan hirisan pisang dan chocolate chips di atas kek sebelum dibakar sebagai hiasan



Kek Pisang Gebu

Yield: -  sebiji loyang 9 inc
Kek pisang ini cukup mudah disediakan blend semua bahan kecuali, Minyaknya dimasuk pada bahan bend dengan mengaulnya dengan spatula. Kek ini embut gebu seperti sponge kek
  • 250 g  pisang emas dileyek
  • 5 biji telur
  • 250 g tepung gandum
  • 6 g soda bikarbonat
  • 7 g baking powder
  • 150 g nminyak jagung
  • 160 g cawan gula
  • 50 g air
  • 12 g ovelette
Cara buat kek pisang kukus
  
  1. Pisang dilecek terlebih dahulu
  2. Masukkan semua bahan kecuai minyak kedalam blender dan bend sehingga sebati
  3. Keluarkan dari blender dan masuk minyak sambil kaup dengan spatula sehingga rata
  4. Masukkan ke dalam loyang 9 " dan bakar pada suhu 170 C selama 50 minit 0t0u sehingga masak kekuningan


RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.


Thank  You.-

No comments:

Post a Comment