Pages

Tuesday, September 05, 2017

JAPANESE COTTON CHEESECAKE


Lama tak bercheese ha...ha....tekak jahat ku meronta-ronta minta cheese cake nak buat yang creamy cheese cuma ada seketul aje jadi ku buat Japanese Cheesecake sebabnya cheese yang digunakan tak banyak. Bersesuaian dengan namanya cheesecake ini lembut gebus selembut kapas. Kek ini walaupun kurang cheesenya tapi penggunaan telur agak banyak terutama putih telur.

Cara membuatnya lebih kurang macam kita membuat souffle kek putih telur dipukul sehingga soft peak kemudian digaul bersama bahan lain yang telah dibancuh secara berasingan. Seperti juga cheesecake yang lainnya kita boleh hias dengan strawberry blueberry dan apa2 favourite kita tetapi saya memilih untuk melakar corak dengan gula ising





Japanese Cotton Cheese Cake


  • 130 ml susu
  • 100 gram keju krim
  • 7 sudu mentega (100 gram)
  • 8 biji kuning telur
  • ½ cawan tepung (60 gram)
  • ½ cawan tepung jagung (60 gram)
  • 13 biji putih telur besar
  • ⅔ cawan gula pasir (130 gram)
  • Strawberi & gula ising untuk hiasan

Cara penyediaan:

1. Cairkan krim keju, butter dan susu dgn teknik double boiler. Bila sudah cair, sejukkan adunan cream cheese tu tadi.

2. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon ke dalam adunan krim keju dan gaul hingga sebati.

3. Dalam bekas lain, pukul putih telur sampai berbuih buih (foamy). Lepas tu, tambahkan gula dan pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).

4. Campurkan adunan Bahan A tadi ke dalam adunan Bahan B yang dah gebu tu dan kacau sampai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bawahnya dan tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dalam tin kek.

5. Bakar kek pada suhu 160C dlm kira kira 1 jam, dengan cara bain-marie (waterbath
    Notes


    RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

    Thank  You.

    No comments:

    Post a Comment