Lauk ini akan muncul bila Ramadan, biasanya saya akan masak bersama nasi lemak. Cukup sedap dimakan bersama set nasi lemak dab biasanya saya akan buat agak kering sedikit supaya boleh bertahan sehingga sahur.
Bahan digunakan mudah aje cuma yang renyahnya daging hendak direbus dahulu digoreng dan ditumbuk halua. Apa pun walaupun renyah lauk ini sesuai untuk anak2 yang tinggal di asrama untuk dijadikan lauk sahur kerana jika kena dengan cara kita masak ia boleh tahan dua tiga hari.
Dendeng Daging Perak
- 1 kilo daging
- 25 tangkai cili kering ( dikisar)
- 5/6 labu bawang merah besar dan dikisar bersama cili kering
- Sedikit gabungan kicap lemak manis dan kicap pekat
- 2/3 sudu besar cuka
- Garam dan gula
- Sedikit minyak untuk menumis
- Sedikit halia, bawang putih yang dikisar untuk diperap bersama daging
- 2 batang serai dititik
Cara membuatnya:
- Rebus daging sehingga empuk
- Potong daging nipis-nipis dan tumbuk sehingga leper
- Perap daging bersama bahan-bahan perapan dan sedikit kicap selama 30 mint- 1 jam
- Goreng daging, angkat dan toskan
- Tumis bawang dan cili kering, serai sehingga garing dan naik minyak
- Masukkan kicap dan gaul rata
- Masukkan daging yang telah digoreng tadi
- Masukkan garam, gula dan cuka
- Gaulkan dendeng daging,angkat dan hidangkan
Notes
tengah cari resipi dendeng ...tq. sy nak cuba.
ReplyDelete