Pages

Friday, July 28, 2017

KARI IKAN MAMI PATIMA


Lauk yang wajib ada cuma ikannya aje dirotate, kari ikan saya lebih suka mamak style pekat dan tidak bersantan. Terung dan bendi mesti ada tapi jika ada mangga muda, saya akan masukkannya, kari akan jadi masam sedikita. Lauk sebegini sedap makan bersama sambal belacan dan papedom


Kari Ikan

  • 1 ekor bawal hitam potong 4
  • 5 bendi dipotong 2
  • 2 terung potong 2
  • 1 biji tomato belah 4
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 3 sdb minyak masak
  • 3 cawan air
Bahan Tumis


  • 1 labu bawang besar dimayang halus
  • 3 biji bawang putih
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 sdt halba campur
  • 2 paket rempah kari Baba'

Cara Menyediakan


  1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg dimayang dengan halba campur. Setelah agak layu masukkan rempah kari.  Masukkan 2 tangkai daun kari... Masak sehingga pecah minyak, masukkan air
  2. Setelah rempah dah masak dan hilang bau, masukkan air asam jawa yg ditapis, air secukupnya ikut kepekatan kuah yang disukai...masukkan garam.
  3. Setelah mendidih, masukkan ikan, bahan-bahan tofu dan bendi.
  4. Biar seketika sehingga naik minyak dan masukkan tomato
  5. Padamkan api dan angkat
    Notes



    RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

    Thank  You.




    No comments:

    Post a Comment