Pages

Thursday, July 27, 2017

ASAM PEDAS IKAN PARANG MELETOP


Ikan Parang Ikan Terubuk adalah antara ikan favourite untuk asam pedas. Menu ini selau mengingatkan saya pada arwah umi, arwah memang suka asam pedas ikan parang dan selalu akan masukkan sawi asin, memang sedap dan asam pedas orang dolu-dolu memang terangkat sebab semua bahan digiling dan pastikan rasanya memang sedap. Sekarang kita semua pakai main blend aje

Untuk kali ini saya masukkan bendi dan terung sekali. Ikan parang yang fresh menjadi kemanisan asam pedas ini begitu sedap sekali, sebab itulah penting mendapatkan ikan yang fresh perghhh......


Asam Pedas Ikan Parang

  • 3-4 ketul ikan - saya guna ikan parang
  • 2 biji tomato dibelah 4
  • 5 -6 biji bendi
  • 2 biji terung hijau dibelah dua
  • 3 tangkai daun kesum
  • 1 cawan air asam jawa
  • 1 senduk minyak masak
  • garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

Bahan Untuk diblend

  • 25 tangkai cili kering direndam terleih dahulu
  • 2 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 2" belacan
  • 2" kunyit hidup
  • 1 sdb lada hitam

  1. Blend semua bahan sehingga menjadi pes halus dan basah
  2. Instructions
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan blend sehingga garing
  4. Masukkan 1 cawan air
  5. Renehkan seketika, masukkan ikan dan daun kesom
  6. Biar seketika dan masukkan air asam jawa, garam, gula dan seruk perisa
  7. Tamah air jika perlu berkuah lagi
  8. Akhir sekali masukkan bendi dan tomato
  9. Biar sehingga naik minyak , padamkan api
    Notes


    RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

    Thank  You.

    No comments:

    Post a Comment