Pages

Wednesday, April 19, 2017

RESIPI KUAH PECEL ENAK


Pecal atau Indonesian Salad ini selalu menjadi juadah pilihan jika saya berpuasa, tak tahu kenapa tapi memang saya suka. Biasanya saya akan siapkan bahan bumbunya awal-awal supaya mudah. Menariknya kuah pecal Indonesia ini adalah aromanya. Daun limau dan kencur memberikan impak yang hebat pada pecal ini.

Untuk sayurannya tiada hadnya  boleh gunakan apa sayuran yang kita suka, nangka muda , kangkong taukeh tahu, kobis, kacang panjang selalunyu menjadi pilihan. Jika ada stok, rempeyek, keropok atau belinjo pasti akan menjadikan juadah ini begitu meriah sekali

Boleh dimakan begitu aje atau dimakan dengan nasi atau pun mee mengikut selera kita.


Kuah Pecel

    1 kg kacang tanah beserta      kulitnya 
    • 150 g cili kering
    • 1/2 kg Gula merah 
    • 10 biji cili padi
    • 7 ulas bawang putih 
    • 9 helai daun limau
    • 6 biji kencur 
    • Garam secukup rasa
    • Air asam jawa 5 sdb
    • Minyak 100 ml liter (untuk menumis bumbu)
      
    Cara Membuat 

    1. Kacang tanah yang telah digoreng dan ditumbuk hingga halus menggunakan ulekan atau blender ditambahkan dengan gula merah, Ulek hingga halus dan tercampur rata.
    2. Panaskan minyak untuk menumis bumbu, goreng cili, kencur, bawang putih dan daun limau hingga layu dan matang. Jika sudah angkat kemudian haluskan.
    3. Bumbu yang telah dihaluskan anda beri sedikit garam dan air asam jawa, masukkan kedalam bekas yang berisi kacang tanah tadi. Kacau hingga rata. 

      Notes


      RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

      No comments:

      Post a Comment