Pages

Monday, April 03, 2017

NONA MANIS DURIAN


Versi nona manis pandan yang dimasukkan isi durian, makanya jadilh nona manis durian. Durian dan santan memang sinonim dan menambahkan kelemakan pada kue. Saya suka kombinasi ini dan memang kena dengan selera. Kue comel ini sesuai buat hidangan majlis






Nona Manis Durian


    Bahan A


    • 1 biji telur
    • 1/2 cawan gula halus
    • 1 cawan santan 
    • 1 cawan tepung gandum


    1. Pukul telur hingga kembang.
    2. Dalam bekas lain, satukan gula, tepung gandum dan santan, kacau rata.
    3. Tuangkan atau campurkan dengan telur dan pukul atau kacau rata.
    4. Bila dah siap ketepikan

    Bahan B


    • 1/2 cawan santan pekat 
    • 1/2 cawan air 
    • 1/4 cawan gula halus
    • 1/4 cawan tepung kastad
    • 1 caan isi durian
    • secubit garam
    • sedikit pewarna kuning


    1. Satukan semua bahan kacau sampai rata dan tidak berbintil-bintil
    2. Kemudian masak dengan api sederhana hingga ia meletup-letup, kilat dan sedikit pekat
    3. Satukan Adunan bahan A dan juga adunan bahan B
    4. Kacau rata sehingga ia menjadi adunan yang pekat dan licin.
    5. Ketepikan dahulu sementara kita sediakan adunan Putih

    Bahan C

    1 cawan santan pekat 
    1 sudu besar tepung gandum
    1 sudu besar gula
    1/2 sudu teh garam



    1. Satukan semua bahan C, kemuadian masak atas api sederhana sambil sentiasa di kacau hingga ia pekat
    2. Tunggu dia suam sikit dan masukkan dalam piping bag atau bag plastik ( bahagian hujung bag plastik )
    3. Sementara itu kita panaskan dahulu kukusan hingga airnya mendidih
    4. Sediakan acuan lompang yang kecil, oleskan acuan lompang dengan minyak jagung.
    5. Tuangkan adunan hijau dalam acuan lompang hingga 3/4 cawan acuan lompang
    6. Kemudian paipkan adunan putih di tengah-tengah adunan hijau hingga adunan naik penuh cawan lompang
    7. Susun dalam kukusan
    8. Kukus selama 7 ~ 10 minit
    9. Angkat dan biarkan sejuk sebelum di kluarkan
    10. Sedia di hidangkan untuk minum petang anda.

      Notes



      RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

      1 comment: