Pages

Thursday, April 20, 2017

BAKSO MALANG


Ha...ha jangan takut dengan namanya, yang pasti anda tidak akan menimpa malang pabila memakannya. Bakso ini mendapat namanya daripada daerah Malang di Indonesia, kalau yang biasa ke sana pasti dapat melihat kereta roda kecil ditepi-tepi jalan menjual bakso istimewa ini.

Menarik tentang bakso malang ia disajikan bersama tahu sumbat yang dikukus dan kulit wanton yang berisi yang digoreng...ha..ha pastinya krup...krup bila dimakan. Dalam membuat bakso ini kita mempunyai dua pilihan, membuatnya semua sendiri dari baksonya ke pangsitnya atau membuat jalan short cut dengan membeli bakso yang siap. Saya lebih senang buat sendiri sebab yakin dengan kebersihannya. 

Di bawah adalah resipinya tetapi jika tidak mahu renyah bahan bakso boleh juga digunakan sebagai isian pangsit dan tahu...dan jika hendak paling senang pangsitnya digoreng begitu aje tanpa isiannya pun sedap...semuanya ikut kita.

Bakso ini dimakan bersama mee atau beehoon ynng dicelur terlebih dahulu, sawi , taugeh atau kangkong boleh ditambahkan jika hendak yang komplit dan berkhasiat dan jangan lupa sambalnya yaang meletop


Bakso Malang

    Bahan untuk bakso :
    • 500 g daging kisar
    • 1/4  sdt soda
    • 1 sdb bawang putih goreng
    • 1 sdb bawang merah goreng
    • 175 g ais batu
    • 2 sdt garam
    • 100 g tepung sagu/ubi
    • 1/4 sdt perasa 
    • 1/4 sdt lada sulah


    1. Campur semua bahan bakso hingga rata, setelah itu masukkan ke dalam food prosesor, lalu proses hingga halus.
    2. Rebus air hingga mendidih, lalu bentuk bulat bulat adonan bakso dengan tangan, lalu segera masukkan ke dalam air mendidih, tunggu hingga mengambang dan masak, angkat dan ketepikan.

    Bahan untuk  pangsit goreng dan kuah :

    • 3 keping tahu putih kecil, potong  dua segitiga
    • 12 lembar kulit pangsit / kulit wanton

    Bahan untuk isi pangsit :

    • 50 gr daging giling
    • 1/2  sdt penyedap rasa
    • 1/4 sdt garam
    • 1/4 sdt lada sulah
    • 1/4 sdt gula pasir
    • 1 batang daun bawang, iris halus
    • 150 gr tepung sagu
    • 1 ulas bawang putih, haluskan
    • 110 ml air es
    1. Satukan semua bahan dan blend halus
    2. Isikan dalam tahu dan wanton dan kukus hingga masak

    Bahan untuk kuah bakso :

    • 4 liter air
    • 1 kg tulang daging
    • 5 batang daun bawang, ikat
    • 9 ulas bawang putih ,goreng utuh lalu memarkan
    • 5 tangkai seledri, ikat
    • 3/4 sdt lada sulah
    • 1/2 sdb gula pasir
    •  garam secukup rasa


    1. Masak air hingga mendidih, setelah itu masukkan tulang bersama seledri dan daun bawang, masak di atas api kecil hingga berkaldu, angkat dan saring air kaldunya.
    2. Setelah di saring, masak kembali lalu tambahkan dengan lada sulah, gula pasir dan garam, rebus hingga harum dan masak



    Bahan untuk sambal bakso :

    • 25 biji cili padi
    • 2 ulas bawang putih
    • garam secukup rasa
    • kicap manis
    Blend semua dan adjust rasa
      Notes


      RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

      No comments:

      Post a Comment