Pages

Wednesday, February 08, 2017

BRIYANI IKAN SHAN



Ini pertama kali mencuba rempah briyani Shan dari Pakistan, cukup rasanya rempah pedas dan sedap. Sebenarnya dibelakang bungkusan rempahnya ditunjukkan cara membuatnya tetapi saya lebih suka dengan cara menumis saya. Seelok-eloknya beras direbus dahulu, rempah ditumis bersama ikan kemudian beras yang direbus tu dilapiskan dengan rempah yang ditumis , dan ikan ditanam bersama nasi persis cara membuat briyani gum, tapi saya malas, saya guna cara shortcut janji ada rasa ha..ha

Seperti lazimnya briyani ini sedap dimakan bersama dalca dan acar


Briyani Ikan

  • 4 cawan beras Basmathi 
  • 4 cawan air
  • 4 sudu besar rempah beriani Shan
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1/2 cawan yogurt
  • 1/2 cawan minyak sapi
  • 3 biji cili hijiu dipitih 2
  • 2 tangkai daun ketumbar
  • 2 ulas bawang besar dihiris
  • 5 ulas bawang putih tumbuk dan gaul bersama rempah
  • 1" halia  tumbuk dan gaul bersama rempah

Rempah penumis 

  • 1 kayu manis, 
  • 5 bunga cengkih, 
  • 3 bunga lawang
  • 1 helai daun pandan


Bahan lain:

  • 5 keping ikan tenggiri goreng
  • 1 cawan kacang gajus - goreng

Cara menyediakannya:


  1. Cuci beras dan toskan.
  2. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Tumis hirisan bawang besar sehingga agak gareng 
  3. Masukkan rempah beriani, rempah penumis dan biar seketika
  4. Setelah semua agak mesra, masukkan lada hijau dan beras, gaul rata hingga beras berkilat.
  5. Masak air, garam dan daun ketumbar  di dalam periuk. Setelah air mendidih masukkan susu cair dan akhir sekali yogurt.
  6. Setelah air kering, kacau nasi perlahan-lahan.
  7. Buatkan beberapa lubang pada nasi dan tuangkan air mawar yang dicampura pewarna.
  8. Buat lubang yang lebih besar dan masukkan ikan tenggiri goreng ke dalamnya.
  9. Akhir sekali ratakan nasi.
  10. Tutup periuk hingga nasi masak.
    Notes


    RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    No comments:

    Post a Comment