Ini lauk favourite zaman sekolah dan kekal menjadi lauk favourite sehingga sekarang. Saya tidak menggunakan santan untuk resipi pajeri saya seperti kebanyakkan resipi kerana saya lebih senang bermainkan rempah dan bahan tumis, rasanya lebih kurang sama dengan yang bersantan so option makanan sihat tanpa kompromi dengan rasanya.
Paling saya suka makan bersama nasi panas yang dimasak lembik sedikit bersama tenggiri asin dan ulaman
Pajeri Nenas
- 1 biji nenas [potong kecil]
- 1 inci halia
- 5 ulas bawang merah ] tumbuk
- 2 ulas bawang putih ]
- 1 sudu besar udang kering [tumbuk]
- 3 cawan air
Bahan Tumis
- 1 inci cm kulit kayu manis
- 5 biji buah Pelaga
- 3 kuntum bunga lawang
- 1 paket kecil rempah kari ikan [bancuh ngan air dan bahan tumbuk]
- 4 sudu besar minyak
- 2 sudu besar gula merah/putih
- 2 sudu besar kerisik
- Garam secukup rasa
Cara membuat
Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan
tumbuk, kulit kayu
manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
Masukkan kerisik dan nenas. Kacau supaya rempah
tidak melekat pada
periuk.
Masukkan air garam serta gula merah/pasir.
Masak hingga kuah pekat dan naik minyak
Notes
samalah kita... kalau makan pajeri ni (tak kiralah nenas ke terung ke) memang confirm berulang ulang...
ReplyDelete