Pages

Tuesday, January 10, 2017

BINGKA ROTI BUTTERSCOTCH


Ramai kekawan dan cuba resipi ini. Saya ambil dari kongsi resipi. Biasanya kalau roti dan close to expiring date saya lebih suka membuat pudding roti,, kali ni saya try buat bingka...perghhh memang sedap dan lebih sedap bila saya lelehkan sedikit butterscotch. Resipi sedap ini sedap dibuat minum petang





Bingka Roti

  • 5 keping roti gardenia
  • 2 biji telur - pukul sikit
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 400ml santan
  • 100 ml susu segar / susu cair
  • 1 sudu kecil esen vanila

Cara-cara

Carik - carikkan roti dan rendam dengan santan. Biarkan sekejap.

Satukan susu segar@susu cair dengan tepung gandum dan telur, sebatikan dan tapis. Boleh juga blender semua bahan dan tak perlu ditapis.

Tuang ke no 1 dan masukkan esen vanila dan gula pasir. Kacau sebati.

Jika ada bekas bingka, tuang kedalam bekas bingka yang telah dilengser dan bakar atas api perlahan selama 1 jam.

Mas guna bekas bekas kek chiffon, Mas sapukan minyak dan taburkan sedikit tepung gandum pada bekas kek chiffon tu dan tuang adunan bingka dan bakar dalam oven yang dipanaskan 170 c bergantung pada saiz oven, selama 45 minit dengan api atas bawah.

Jika atas bingka dah cantik keperangan@ kecoklatan masa tengah bakar, boleh tukar api bawah sahaja. Bergantung pada jenis oven. Kena perhatikan juga masa bakar..


Biarkan sejuk baru terbalikkan dan potong. Selamat mencuba...

      Notes


      RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

      No comments:

      Post a Comment