Pages

Tuesday, December 13, 2016

GRILLED CHICKEN CHOP WITH ARGULA SALAD


Grilled Chicken yang cukup mudah disediakan. Biasa kalau menyediakan menu barat ni brown sos memainkan peranan yng cukup penting.Asalnya brown mengambil masa yang begitu lama menyediakannya tapi kini jalan pintas memudahkan segala gabungan sos tiram kicap worcestershire sos sudah cukup mantap dalam menghasilkan sos sedap, kini saya lebih senang menggunakan jalan pintas ini. Inginkan yang lebih sedap biasanya saya akan gunakan lelehan ayam yang di grill.

Untuk sidenya saya sediakan mashed potato baked beans dan argula salad.


Grilled Chicken With Argula Salad

Bahan Untuk Grill Chicken –

  • 4 keping whole leg (debone/tanpa tulang)
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1 sdt maggi seasoning
  • 3 ulas bawang putih – tumbuk kasar
  • 1cm halia – tumbuk kasar
  • Lada hitam, lada sulah
  • Sedikit olive oil

Bersihkan ayam dan lap hingga kering.

Cucuk sedikit bahagian yg ada isi dengan garfu/pisau supaya bahan perapan meresap ke dalam ayam.

Lumurkan kepingan ayam dengan , lada hitam dan lada sulah.

Gaulkan pula dengan sos tiram dan kicap manis.

Akhir sekali gaulkan ayam dengan bahan tumbuk.

Letakkan sedikit olive oil supaya ayam tak kering.

Perap ayam sekurang2nya selama 1 jam. Kalau nak lagi best perap semalaman.

Bakar daging sehingga masak gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus

Bahan Untuk Mashed Potato –

  • 3 biji kentang besar
  • 2 sudu besar mentega
  • 1/4 cawan susu segar
  • Serbuk Lada hitam kasar

  1. Kupaskan kentang dan potong dadu kecil. 
  2. Rebus kentang bersama secubit garam sehingga empuk. 
  3. Bila empuk, toskan air. Terus lenyek kentang dalam keadaan kentang masih panas. 
  4. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit dan mentega. Gaulkan hingga rata. 
  5. Persakan dengan garam. Tambakan lada sulah dan lada hitam jika suka.

Bahan Untuk Salad –

  • 2 genggam argula
  • 2 biji tomato dibelah 4
  • 1 bawang besar – dimayang halus
  • 1 sudu makan gula
  • 1/4 cawan minyak zaiton
  • Jus perahan 1/2 biji lemon

Campurkan gula, jus perahan lemon dan minyak zaiton dalam mangkuk dan kacau sehingga gula cair.

Gaulkan bahan salad. kemudian, simpan dalam peti ais.

Bahan Untuk Sos –

  • 1 biji bawang besar holland – dicincang halus
  • 4 sudu besar tepung gandum
  • 1 kiub ayam
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap manis – untuk gelapkan sos
  • 1 sudu besar worcestershire sauce
  • air yang mencukupi
  • Sedikit oregano kering
  • 2 sudu besar mentega

Cara Menyediakan Sos 


  1. Cairkan mentega ke dalam periuk, tumiskan bawang besar hingga layu dan wangi.
  2. Masukkan air dan kacau hingga sebati.
  3. Kemudian,masukkan pula kiub ayam,  worcestershire sos sos tiram dan kicap. Kacau lagi.
  4. Kalau nampak pekat sangat boleh tambahkan sedikit air. Masukkan oregano. Didihkan.
  5. Sesuaikan rasa. Kalau nak lebih gelap tambah sukatan kicap.

Notes


RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

No comments:

Post a Comment