Pages

Wednesday, September 28, 2016

SAYUR GORENG CENDAWAN TELINGA GAJAH


Ha...ha bunyinya pelik tapi masyallah rasanya sedap. Cendawan telinga gajah namanya mungkin ia kehitaman dan menyerupai telinga gajah. Cendawan ini perlu direndam dahulu sehingga kembang dan lembut, biasanya dalam 15 minit. Saya tidak mengguna banyak sayur, cuma kobis, karot dan kacang peas. Udang atau sotong boleh digunakan untuk resipi ini tapi pilihan saya ialah udang

Tidak perlu memasaknya lama cukup dengan balik-balikan dan angkat agar sayur kekal ranggup.


Sayur Goreng Cendawan Telinga Gajah

Bahan bahan:
  • 1/4 dipotong dan dibersihkan
  • 1/2 batang karot dihiris nipis
  • 1 cawan kacang peas
  • 4 keping cendawan telinga gajah direndam dahulu
  • 200 g udang sederhana besar
  • 3 ulas bawang putih dicincang
  • 1 sdb tepung jagung dibancuh bersama 1/4 cawan air
  • Sedikit sos tiram
  • Serbuk perasa
  • Garam

Cara cara:

Tumis udang sehingga berubah warna, masukkan bawang putih cincang sehingga naik baunya

Kemudian masukkan karot dan kobis. Kacau rata dan akhir sekali masukkan kacang cenaan teinga gajah  Masukkan sedikit sos tiram, garam dan serbuk perasa secukup rasa dan air bancuhan tepung jagung

Tambah air jika perlu, balik-balikan dan angkat
    Notes


    RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.


    2 comments: