Ha...ha bunyinya pelik tapi masyallah rasanya sedap. Cendawan telinga gajah namanya mungkin ia kehitaman dan menyerupai telinga gajah. Cendawan ini perlu direndam dahulu sehingga kembang dan lembut, biasanya dalam 15 minit. Saya tidak mengguna banyak sayur, cuma kobis, karot dan kacang peas. Udang atau sotong boleh digunakan untuk resipi ini tapi pilihan saya ialah udang
Tidak perlu memasaknya lama cukup dengan balik-balikan dan angkat agar sayur kekal ranggup.
Sayur Goreng Cendawan Telinga Gajah
Bahan bahan:
Cara cara:
Tumis udang sehingga berubah warna, masukkan bawang putih cincang sehingga naik baunya
Kemudian masukkan
karot dan kobis. Kacau rata dan akhir sekali masukkan kacang cenaan teinga gajah Masukkan
sedikit sos tiram, garam dan serbuk perasa secukup rasa dan air bancuhan tepung jagung
Notes
RECIPE SOURCE: Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
anak-anak suka sanagt sayur simple macam ni..
ReplyDeletesalam.. kenyal-kenyal texture cendawan teliga gajah. suka sangat !
ReplyDelete