Inspirasi dari ayam masak merah, saya menggunakan telur untuk resipi ini. Telur direbus dahuu kemudian digoreng. Resipi ini boleh disediakan secara pekat atau pun berkuah bergantung pada citarasa masing-masing. Telur yang siap dimasak ditabur dengan bawang goreng dan kacang peas.
Telur Masak Merah
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur rebus dan goreng
- 1 biji bawang merah besar | dikisar
- 1 biji bawang merah besar | dihiris bulat
- 1" halia dikisar
- 2 ulas bawang putih | dikisar
- 11 biji cili kering | dikisar
- 2 sudu makan sos cili
- 1 sudu makan sos tomato
- 1 kulit kayu manis
- 5 biji buah pelaga
- 3 bunga lawang
- Sedikit air asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
1. Buang kulit telur dan goreng sekejap
hingga perang. Angkat dan ketepikan.
2. Gunakan sedikit minyak tadi dan
tumis bahan kisar dan rempah tumis sehingga garing dan wangi.
3. Masukkan sos cili, sos tomato dan
kacau sehingga naik minyak.
4. Masukkan air asam jawa dan rasakan
dengan garam dan gula secukup rasa.
5. Masukkan telur yang digoreng tadi
dan kacau sebati.
6. Masukan bawang besar yang dihiris bulat
6. Masukan bawang besar yang dihiris bulat
6 Tabur bawang goreng dan kacang peas
Notes
RECIPE SOURCE: Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
sedapnyer
ReplyDeleteAssalamualaikum Puan.
ReplyDeleteapa khabar?
terima kasih atas perkongsian dan petua resipi
Assalamualaikum wbt puan.
ReplyDeleteMoga puan sentiasa didalam Kasih Sayangnya Allah.
Terima kasih dengan perkongsian ilmu resepinya. Saya baru lepas masak ini.
Amin.