Pages

Wednesday, June 29, 2016

CHICKEN TOM YAM / TOM YAM AYAM



Sajian asal dari Thailand tapi cukup top di Malaysia, rata-rata kita boleh dapati tom yam, antara sedap dan tidak aje. Tom Yam kalau hendak sedap banyak bergantung kepada pesnya. Tapi kini kita tak perlu renyah, kita punya pilihan untuk memilih untuk buat sendiri pesnya atau guna pes yang sedia ada...ha...ha pilihan saya ialah gunakan yang sedia ada....jalan pintas....janji sedap

Kali ini saya hanya menggunakan ayam, dan sayurannya pula saya masukkan carrot, baby corn, cendawan dan sedikit bunga kobis. Tom Yam yang sudah siap ditaburkan sedikit daun ketumbar segar...pergghhh.....



Tom Yam Ayam
  • 4 cawan air biasa
  • Sebatang serai Dihiris halus2
  • 4-5 hiris lengkuas. 

  • 4 sudu minyak cili atau tom yam paste
  • 5 biji cili padi
  • Daun ketumbar - sekali dengan akarnya
  • 1/2 ekor ayam dipotong kecil-kecil
  • Sayur terpulang nak ape (saya guna carrot, baby corn, cendawan dan kobis bunga)
  • 6 sudu sos ikan
  • 3 helai daun limau purut (dipotong dua atau dikoyak)
  • 1/2 biji lemon dan sebiji limau nipis

Cara-cara

Isi air biasa kedalam periuk. Masukkan sekali akar daun ketumbar. Biarkan air mendidih.

Bila air dah mendidih dan bau ketumbar dh naik, masukkan daun limau purut, serai dan lengkuas. Biarkan seketika.

Bila dah agak 1 minit, masukkan daun ketumbar yg dihiris serta minyak cili dalam 3 sudu. Klau xde minyak cili, masukkan Tom yam paste je. Sos ikan masukkan juga. Biarkan mendidih.

Kemudian masukkan ayam. Biarkan mendidih.

Bila dah biar dlm seminit, masukkan sayur . Biarkan dlm 1-2 minit. 

Dalam bekas utk hidang, masukkan air jus lemon dan limau tadi, juga cili oil or Tom yam paste (seeloknya minyaknya shj- 1/2 sudu kecil). Daun ketumbar dan cili padi


Bila Tom yam tadi dah menggelegak, tutup api. 
    Notes


    RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    No comments:

    Post a Comment