Resipi talam yang mudah disediakan, lemak sedap dan sesuai buat minum petang atau sarapan pagi. Resipi adaptasi dari kekawan di kongsi resipi tidak banyak kerenahnya dan cukup sesuai jika pisang yang dibeli di rumah tu tidak diusik-usik, Boleh dibuat menggunakan loyang atau acuan kecil-kecil
Talam Pisang
Bahan lapisan bawah
- 3 1/2 cawan santan
- 1 1/4 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan gula
- 1 cawan pisang dilecek
- Garam secukupnya
- Sedikit pewarna kuning
Caranya:
- Semua bahan kecuali pisang lecek disatukan dan ditapis.
- Masak diatas api perlahan, Masukkan pisang lecek.
- Bila nampak naik wap atau sedikit pekat masukkan kedalam loyang.
- Kukus dalam 15 minit.
Bahan lapisan atas
- 3 cawan santan
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan tepung jagung
- 1/4 cawan gula
- Garam secukupnya
Cara-caranya:
- Semua bahan disatukan dan ditapis.
- Masak diatas api perlahan.
- Bila nampak wap naik masukkan keatas lapisan pisang tadi.
- Sebelum itu carik dengan garfu diatas lapisan pisang tadi.
- Tuang adunan keatas lapisan pisang dan tutup.
- Kukus lagi dalam 20 minit.
Tunggu talam benar-benar sejuk barulah di potong dengan pisau plastik
yang di oles sedikit minyak.
Notes
I want to make it at home, permission to copy the recipe !!
ReplyDeletehttp://obatgondoktradisional.jellygamatluxor.biz/pengobatan-terbaik-untuk-sinusitis/
kelihatannya sangat enak sekali masakannya !!
ReplyDeleteObat Tradisional Tuntaskan Kista Ginjal