Membuat meringue cookies ini sama seperti membuat pavlova, resipi yang sama dan method yang sama, cuma meringue ini dibuat comel-comel. Untuk resipi kali ini saya celupkan meringue dengan chocolate ganache dan meringue ini disediakan untuk majlis baby shower
Chocolate Dip Meringue Cookies
- 4 biji putih telur
- 100 g gula ising
- 240 g gula pasir
- 1 sdb tepung jagung
- 1 sdt cuka
- chocolate ganache secukupnya
Cara Menyediakannya
- Putih telur disatukan dengan gula pasir dan dibuat duble boiler sehingga gula hancur
- Alihkan ke mangkok mixer dan pukul sehingga soft peak, bertanduk
- Masukkam gula ising sedikit demi sedikit sambil dipukul
- Masukkan tepung jagung dan cuka sambil dikaup rata
- Panaskan oven ke 100 C
- Adunan dimasukkan ke dalam piping beg menggunakan nozel pilihan
- Pipe keatas dulang pembakar yang diletakkan parcement paper
- Bakar selama 1 1/2 - 2 jam atau sehingga meringue kelihatan kering
- Biarkan meringue sejuk di dalam oven ekurang-kurangnya 1 jam dan baru dikeluarkan
- Celup bahagian bawah dengan chocolate ganache
Notes
kelihatannya sangat enak sekali masakannya !!
ReplyDeleteObat Tradisional Tuntaskan Kista Ginjal