Pages

Monday, October 26, 2015

GULAI KUNING AYAM


Masakan ini mengingatkan saya pada kunjugan ke Bukit Tinggi Indonesia. Dari itu lah saya mempelajari untuk memasak lauk ini. Persis masak lomak cili padi kita tapi menarik masak kuning Indonesia, bumbunya atau rempahnya adalah ketumbar, jintan manis dan jintan putih yang menaikkan aroma masakan. Bahan lain adalah lebih kurang macam masak kita.

Saya masukkan sedikit kentang kerana anak-anak gemar kentang. Untuk hiasan saya taburkan hirisan daun kunyit. Untuk resipi yang sama boleh juga dimasak dengan ikan atau pun daging.

Gulai Kuning Ayam

  • 1 ekor ayam jantan, potong 4 bagian
  • 3 biji kentang belah 4
  • 2 sdb air limau nipis
  • 2 sdb minyak masak
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 cawan santan cair
  • 2 lembar daun limau purut
  • 1 lembar daun kunyit muda, potong-potong
  • 1 buah asam keping
  • 2 cm kayu manis
  • 1 batang serai, titik
  • 1 cm lengkuas, titik
  • 2 butir cengkih
  • 2 butir pelaga
  • 1/4 butir biji pala, titik
  • 2 buah cabai hijau, iris kasar
  • 2 buah cabai merah, iris kasar

Bumbu Yang Di Haluskan :


  • 6 butir bawang merah
  • 3 siung bawang putih
  • 2 buah cabai merah besar, buang bijinya
  • 9 biji cili padi
  • 1 cm halia
  • 2 cm kunyit
  • 1/2 sdt lada sulah
  • 2 sdt ketumbar
  • 1/4 sdt jintan manis
  • 1/4 sdt jintan putih
  • 2 sdt garam

Cara Membuat Masakan Gulai Ayam Kuning :


  1. Perap ayam dengan air lim nipis. Diamkan sebentar.
  2. Tumis bumbu halus hingga wangi dan matang.
  3. Tambahkan bumbu lainnya, kacau hingga wangi.
  4. Masukkan ayam,dan kentang biar atas api ehingga ayam agak masak.
  5. Tuang santan, didihkan dengan api sedang hingga kuah pekat sedikit.
  6. Masukkan santan pekat dan cabai, masak kembali hingga berminyak dan ayam empuk.
  7. Angkat, tabur hirisan daun kunyit.
    Notes



    RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    No comments:

    Post a Comment