Pages

Monday, October 12, 2015

GRILLED CHICKEN WITH MUSHROOM SAUCE - SHEILA RUSLY RECIPE


Resipi ayam panggang yang saya cuba dari rangkaian resipi Sheila Rusly. Mudah kerana sosnya diperbuat dari prego tin cuma ditambah sedikit untuk menambahkan kelazatannya. Saya hidangkan grilled chicken ini dengan pasta dan rebusan bunga kobis dan carrot.

Grilled Chicken with Mushroom Sauce
Ingredients
  • 1 ekor ayam (potong 4)
    1 kiub ayam
    2 sudu besar sos tiram
    2 sudu besar kicap manis
    3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
    1cm halia(tumbuk kasar)
    sedikit serbuk lada hitam kasar , oregano
    Sedikit olive oil/minyak masak

Instructions

Cendawan butang dibersihkan dan hiris nipis
  1. Masukkan hirisan cendawan tumis hingga layu.
  2. Masukkan sos carbonara.Tambah air.
  3. Masukkan kiub ayam.Masuk sedikit jer.Kacau hingga pekat.
  4. Sesuaikan rasa.Tutup apiBersih ayam dan lap dengan kitchen towel.
  5. Bahagian dada/isi cucuk2 sedikit dengan garfu/apa2 yg tajam supaya bahan perapan meresap ke dalam ayam.Kalau nak kelar pun boleh juga.
  6. Lumurkan kepingan ayam dengan kiub ayam lada hitam dan lada sulah. guna 1 kiub ayam sebab ayam saiz besar.Kalau ayam kecil atau yg debond guna setengah jer (agak2)
  7. Gaulkan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
  8. Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.
  9. Letakkan sedikit olive oil supaya ayam tak kering.
  10. Perap daging paling kurang selama 1 jam.Tapi saya suka perap semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam ayam...memang best
  11. Bakar daging sehingga masak.


RESEPI MUSHROOM SOS

  • Cendawan butang
  • 1 tin kecil Prego Carbonara Cendawan
  • Sedikit kiub ayam
  • 1 ulas bawang putih (cincang halus)
  • 1/2 tin air (guna tin prego tu)
  • Sedikit minyak

  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi dan sedikit kuning.
  2. Masukkan Prego biarkan seketika dan masukkan air dan hirisan cendawan butang
  3. Masukkan kiub ayam dan adjuts rasa
    Notes


    RECIPE SOURCE:   SHEILA RUSLY 
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    No comments:

    Post a Comment