Pages

Wednesday, September 30, 2015

BIHUN SUP KUAH TOMATO


Janji kekawan hendak masukkan resipi ini semalam tapi mood malas tiba-tiba menyerang. Bihun sup tomato ini seem to be my signature food. Pada yang sudah merasanya pasti akan meminta saya menyediakannya lagi jika berkunjung ke rumah. Ala-ala Italian tetapi di Melayukan. Selalu saya guna Heinz tomato, tetapi kekadang sukar juga hendak mendapatkannya so kali ini saya try KIMBALL tin boleh tahan sedap juga

Untuk Bihun sup ini saya racit ayam kecil-kecil, sedap begini selain manis cara begini enak bila tulang-tulang ayam ini dapat dimamah haha. Untuk taburan atas boleh aje guna sayuran pilihan. Bihun ini sedap dimakan bersama sambal kicap. Tomato sup ini sesuai juga dimakan bersama spaghetti atau makaroni



Bihun Sup Kuah Tomato
Ingredients
  • 1 ekor ayam diracik kecil
  • 1 paket bihun direndam bersama 1/2 sdt serbuk kunyit
  • 1 tin tomato Kimball/Heinz
  • 5 biji ubi kentang - rebus 3 biji dilecek 2 biji buat tabur atasa
  • Garam, gula, serbuk perasa (sy guna maggi stock )

Bahan Blend
  • 25 tangkai cili kering
  • 5 ulas bawang putih
  • 9 ulas bawang merah
  • 2"halia

Blend semua bahan sehingga menjadi pes basah

Bahan Tumis
  • 1 batang Kulit Kayu Manis
  • 5 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 3 helai bay leave

 Bahan hiasan:
  • sawi - celur
  • cili merah - hiris
  • bawang goreng
  • daun bawang - hiris
  • bawang goreng
  • Taugeh celur
  • Lobak kering dihiris halus
  • samba kicap


Instructions

  1. Tumis bahan bend dalam minyak yang panas hingga wangi dan goreng hingga garing.
  2. Masukkan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan daun bay
  3. Masukkan ayam biar seketika kemudian masukkan air ebih kurang 3 litre (3 botol besar Mineral)biar hingga mendidih dan sesuaikan kepekatannya. Masukkan tomato, gula, garam dan serbuk perasa.
  4. Masukkan kentang lecek biar atas api sehingga agak pekat sedikit
  5. Angkat dan boleh dihidang bersama bihun

    Notes


    RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.

    3 comments: