Dendeng Daging ini selalu saya masak sebagai lauk sampingan untuk Nasi Lemak. Memang sedap cara ini. Cara membuat dendeng ini lebih kurang sama dengan Dendeng Indonesia, daging yang direbus diperap seketika dengan bahan perap kemudian digoreng ditumbuk pecah dan dimasak bersama sambalnya Dendeng ini menggunakan campuran kicap manis dan kicap pekat. Pedas, manis gitu rasanya
Dendeng Daging
- 1 kilo daging
- 25 tangkai cili kering ( dikisar)
- 5/6 labu bawang merah besar dan dikisar bersama cili kering
- Sedikit gabungan kicap lemak manis dan kicap pekat
- 2/3 sudu besar cuka
- Garam dan gula
- Sedikit minyak untuk menumis
- Sedikit halia, bawang putih yang dikisar untuk diperap bersama daging
- 2 batang serai dititik
Cara membuatnya:
- Rebus daging sehingga empuk
- Potong daging nipis-nipis dan tumbuk sehingga leper
- Perap daging bersama bahan-bahan perapan dan sedikit kicap selama 30 mint- 1 jam
- Goreng daging, angkat dan toskan
- Tumis bawang dan cili kering, serai sehingga garing dan naik minyak
- Masukkan kicap dan gaul rata
- Masukkan daging yang telah digoreng tadi
- Masukkan garam, gula dan cuka
- Gaulkan dendeng daging,angkat dan hidangkan
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
Thanks for sharing the recipe
ReplyDeleteMy mom used to make this dish quite a lot... and I missed it
xoxo