Pages

Thursday, July 16, 2015

DENDENG DAGING PERAK


Dendeng Daging ini selalu saya masak sebagai lauk sampingan untuk Nasi Lemak. Memang sedap cara ini. Cara membuat dendeng ini lebih kurang sama dengan Dendeng Indonesia, daging yang direbus diperap seketika dengan bahan perap kemudian digoreng ditumbuk pecah dan dimasak bersama sambalnya Dendeng ini menggunakan campuran kicap manis dan kicap pekat. Pedas, manis gitu rasanya


Dendeng Daging

  • 1 kilo daging
  • 25 tangkai cili kering ( dikisar)
  • 5/6 labu bawang merah besar dan dikisar bersama cili kering
  • Sedikit gabungan kicap lemak manis dan kicap pekat
  • 2/3 sudu besar cuka
  • Garam dan gula
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Sedikit halia, bawang putih yang dikisar untuk diperap bersama daging
  • 2 batang serai dititik

Cara membuatnya:
  1. Rebus daging sehingga empuk
  2. Potong daging nipis-nipis dan tumbuk sehingga leper
  3. Perap daging bersama bahan-bahan perapan dan sedikit kicap selama 30 mint- 1 jam
  4. Goreng daging, angkat dan toskan
  5. Tumis bawang dan cili kering, serai sehingga garing dan naik minyak
  6. Masukkan kicap dan gaul rata
  7. Masukkan daging yang telah digoreng tadi
  8. Masukkan garam, gula dan cuka
  9. Gaulkan dendeng daging,angkat dan hidangkan



RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


1 comment:

  1. Thanks for sharing the recipe
    My mom used to make this dish quite a lot... and I missed it
    xoxo

    ReplyDelete