Pages

Thursday, July 09, 2015

AYAM MASAK BRIYANI


Saya sediakan ayam ini untuk dimakan bersama Nasi Bukhari, kebetulan sepupu kirimkan rempah briyani gum dari Muar jadi saya teruja hendak mencuba. Sememangnya rempah briyani dari Muar memang yang terbaik. Olahan bahan lain seperti badam, susu cair dan tomato puree menjadikan resipi ini lemak dan sedap. Ayam briyani ini sesuai digandingkan dengan apa jenis nasi sekalipun.

Ayam Masak Briyani


1 ekor ayam potong 4
3 ulas bawang besar, dihiris nipis
3 sudu besar minyak sapi, atau boleh gantikan dengan minyak masak
4 sudu besar rempah briyani
1/2 cawan bawang goreng
 2 sdb tomato puree
3 biji tomato, dihiris
3 sudu besar serbuk badam
1/2 cawan tairu atau susu cair

Bahan untuk dikisar:
4 ulas bawang putih
2 inci halia
4 biji cili hijau
4 biji cili merah

Bahan untuk ditumis:
5 kuntum bunga cengkih
4 kuntum buah pelaga
1 batang kayu manis

Cara Penyediaan:
1. Gaulkan ayam bersama bahan yang dikisar. Perap selama lebih kurang satu jam.
2. Panaskan minyak, masukkan bahan untuk ditumis dian masak hingga naik bau. Kemudian masukkan rempah briyani dan masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan daging, tomato puree, tomato hiris, bawang goreng dan sedikit daun ketumbar. Kacau seketika hingga sebati.
4. Masukkan sedikit air dan tairu ataupun susu cair dan serbuk badam.
5. Masak sehingga empuk dan kuah menjadi pekat.


RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


2 comments:

  1. Hi Paty! I am a follower of your blog! Thank you for sharing so many delicious recipes!

    How do you rate this rempah? Do you think you can post a photo of the BRIANI rempah as well as the address where it can be purchases? I would like to as my friend to get it for me. Thanks a lot! Soo

    ReplyDelete