Pages

Friday, June 05, 2015

RED VELVET MADELEINES


Kata orang ini bahulu Peranchis...ha..ha.....lembut dan cara membuatnya lebih kurang bahulu kita, cuma acuan yang digunakan adalah berbentuk shell. Saya udah mencuba vanila, koko, lemon dan kali ini saya mencuba red velvet pula. Kebetulan majlis pertunangan anak yang berkonsepkan merah hati jadi saya buat madeleines ini.

Resipinya mudah dan tekturnya lembut. Sesuai untuk hitea atau dipack sebagai door gift.



5.0 from 2 reviews
Red Velvet Madeleines
Print

  • 3/4 cawan gula pasir
  • 3 biji telur
  • 2 biji kuning telur
  • 1 sdt vanilla
  • 3/4 cawan mentega dicairkan
  • 3 sdb perwarna merah
  • 1 1/2 cawan tepung cake 
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1/2 sdt baking powder
  • 1/4 sdt garam

Cara menyediakannya

  1. Panaskan oven to 400°F. 
  2. Satukan bahan kering dan ketepikan
  3. Satukan gula, telur, kuning telur dan vanilla sehingga putih dan gebu
  4. Masukkan mentega cair dan perwarna, pukul lagi sehingga sebati.
  5. Sapukan mentega pada acuan madeleine dan curah adunan 3/4 penuh
  6. Bakar selama 20 minit atau sehingga masak.
  7. Sejukkan dan keluarkan dari acuan
  8. Tabur gula ising. 


Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

Post a Comment