Pages

Tuesday, June 23, 2015

IFTAR TREAT - VIETNAMESE SPICY SHRIMP CRACKERS TOM GHIEN GION / UDANG BALUT POPPIAH


Sajian menarik dari Vietnnm - TOM GHIEN GION atau udang berbalut poppiah....Sajian sedap yang tidak memerukan resipi khas, udang bleh diperap dengan apa cara sekali pun kemudian dibaut dengan kuit poppiah.

Untuk menyediakannya cukup mudah sekali...paling penting cara membalutnya, saya ada menyediakan link yang menunjukkan step by step cara balutan popiah ni. Sajian ini sesuai dijadikan sajian minum petang atau pun appetizer.





Udang Balut Poppiah

  • Kulit Popiah
  • Udang sederhana besar
Bahan Perap
  • 2 sdb kicap cair
  • 1 sdt lada sulah
  • 1 sdt serbuk cili
  • 1 sdt minyak bijan
  • sedikit jus limau
  • garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakannya


  1. Udang dibersihkan dan buang kulit separuh
  2. Perap dengan bahan-bahan perap seketika
  3. Kemudian balut udang dengan kuit popiah - untuk cara balutan sila tekan ink bawah
  4. Panaskan minyak dan goreng cara deep fry sehingga kekuningan dan angkat


all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


No comments:

Post a Comment