Pages

Sunday, May 24, 2015

SARDINE SQUARE /EPOK-EPOK SARDINE


Karipap, epok-epok merupakan kuih kegemaran masyarakat Malaysia tidak kira apa bangsa dan tidak kira apa inti di dalamnya. Favourite buat sarapan pagi, minum petang dan juga majlis. Penting badi penyediaan karipap ialah intinya mesti sedap dan kulitnya mesti ranggup

Karipap ini boleh juga difrozenkan dan banyak juga yang mengusaha buiness frozen ini. Saya selalu mengambil kesempatan hujung minggu menyediakan karipap frozen...senang jika kesuntukan masa untuk siapkan sarapan atau minum petang..boleh la digoreng...dan untuk membezakan karipap frozen saya yang sardin saya klim empat segai, untuk daging saya klim bulat manakala untuk ayam atau keledek saya klim biasa..so automatik kita sudah tahu intinya.


PrintEpok-Epok Sardin
Untuk Inti       
  • 1 tin besar ardine tos airnya dan racik2kan 
  • 2 biji bawang besar dicincang halus
  • 2 biji cili hiju dihiris nipis
  • 2 biji cili merah dihiris nipis
  • 2 sdb minyak masak
  • 2 sdb pes cili
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk halus
  • 1 halia ditumbuk halus
  • 1 sdt air 
  • garam dan gula secukup rasa
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga layu
  2. Masukkan cili pes, bawang putih dan halia, tumis sehingga naik baunya
  3. Masukkan garam, sedikit sos sardin, cili hijau dan cili merah serta air asam
  4. Biar atas dapur sehingga agak kering
  5. Angkat dan sejukkan
Untuk kulitnya
  • 500 g tepung
  • 1/ 2 cawan minyak masak
  • 2 sdb majerine
  • air garam secukupnya 

  1. Panaskan minyak dengan margerin
  2. Curah pada tepung dan gaul sehingga menjadi serbuk roti
  3. Masukkan air garam sehingga adunan menjadi doh yang tidak melekat.
  4. Rehatkan doh seketika 15 - 20 minit
  5. Uli dan canai, masukkan inti dan klim tepi.
  6. Panaskan minyak dan goreng deep fry sehingga kekuningan



Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

Post a Comment