Pages

Saturday, May 16, 2015

DEEP FRIED OYSTER MUSHROOM / CENDAWAN TIRAM GORENG RANGGUP


Cendawan Tiram murah sekarang ini. Satu paket besar di TESCO berharga RM5, cukup untuk menjadi hidang keluarga. Resipi cendawan tiram goreng ranggup ini sesuai dijadikan lauk atau appetiser. Terdapat dua cara menyediakanya. Cara pertama ialah menggunakan bancuhan tepung eperti membuat goreng pisang dan cara kedua adalah cara yang paling mudah dengan menggunakan tepung goreng ayam. Saya telah mencuba kedua-dua cara tetapi saya lebih selesa menggunakan cara mudah ia itu dengan menggunakan tepung goreng ayam. Cara ini adalah cara short cut, cendawan dicelup dengan telur dan disalut tepung lalu digoreng.

Resipi di bawah ada resipi cara bater,....cendawan digoreng cara begini cukup enak dan lebih enak jika disaji bersama sos cili atau cili kicap.



5.0 from 2 reviews
Print
Cendawan Tiram Goreng Ranggup


Prep time
Cook time
Total time

Serves: 12
Ingredients
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan taepung beras
  • 1 cawan air
  • garam secukup rasa
  • lada sulah
  • 1 sdt serbuk pati kube
  • 1/2 sdt 5 spice powder

 Method:

1.  Bersih dan keringkan cendawan

2.  Campurkan semua bahan sehingga menjadi adunan cucur

3. Panaskan minyak, celup cendawan dan goreng sehingga   kekuningan.
4.  Angkat dan toskan minyak. Hidang bersama sos cili atau cili kicap

Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

Post a Comment