Pages

Monday, April 13, 2015

TEMPE TAFU BILIS PETAI SAMBAL IJO


Penyedap yang kalau dicoba pati mahu lagi..ha..ha..saya memang takut sambal tempe ini..memang kalau udah makan susah hendak berhenti...perghh lebij-lebih lagi dengan nasi pana. Sambal ini juga terdapat berbagai cara menyediakannya begitu juga berbagai bahan boleh digunakan mengikut citarasa masing. Saya lebih senang dengan ke empat-empat bahan ini dan kadang-kadang ada juga saya masukkan sedikit hirisan kacang hijau.

PrintTempe Tofu Bilis Petai Sambal Ijo
  • 2 keping tempe dihiris nipis dan goreng garam kunyit
  • 2 keping tahu dihiris nipis goreng 
  • 1 cawan petai dibuang kulit dan goreng layu
  • 1 cawan ikan bilis digoreng gareng
  • garam dan perasa secukupnya
  • 2 sdb minyak masak

Bahan Blend
  • 7 biji cili ijo
  • 7 baiji cili padi
  • 1 biji bawang besar

Blend/Tumbuk kasar

Cara Menyediakanya
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend sehingga naik baunya
  2. Masukkan garam dan bahan perasa dan biar agak kering sedikit baru masukkan semua bahan yang digoreng
  3. Biar berpalut rata dan angkat untuk dihidang

Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You









No comments:

Post a Comment