Pages

Sunday, April 19, 2015

AYAM KICAP KENTANG


Kids menu, sesuai buat anak-anak yang usah hendak makan nasi. Saya menggunakan rempah masak kicap Mak Siti, ternyata sedap. Walaupun berempah, sajian ini tetap seuai untuk sikecil tidak peda kerana kicap manis dan stok ayam balancekan rempahnya.

Ayam Masak Kicap Kentang


  • 1 ekor ayam potong 16 gaul garam kunyit dan goreng
  • 3 biji kentang dihiris bulat dan goreng
  • 1 biji bawang besar dihiris bulat
  • 1 biji tom1to dihiris bulat
  • 2 biji cili hijau dibelah 2
  • 2 biji cili merah dibelah 2
  • 2 cawan air stok
  • 1/2 cawan kicap manis
  • garam secukup rasa
  • 1 sdb tepung jagung bancuh bersama 3 sdb air
  • 2 sdb minyak masak

Bahan Tumis

  • 1 kulit kayu manis
  • 3 bunga lawanga
  • 5 buah pelaga

Bahan Blend

  • 1 paket rempah kicap Mak Siti
  • 5 ulas bawang putih
  • 2" halia

Blend dan gaul rata menjadi pes basah

Cara Menyediakannya


  • Panaskan minyak tumis bahan blend. Masukkan bahan tumis dan biar sehingga naik baunya
  • Masukkan air stok, garam dan kicap
  • Biar seketika dan masukkan ayam
  • Biar atas api sehingga ayam masa dan masukkan air tepung jagung
  • Terus biar atas api sehingga kuah agak pekat sedikit dan masukkan bawang besar, cili hijau, kentang goreng dan tomato
  • Gaul rata dan balik-balikkan dan padamkan api



Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

Post a Comment