Pages

Wednesday, April 22, 2015

ASAM PEDAS IKAN PARI


Ikan Pari paling sesuai dimasak asam pedas atau asam rebus. Memang dah lama berhajat asam pedas ikan pari tapi biasa la bila kita berkehendak..ikan pula tak ada. Puas mencari akhirnya terpaksa ke pasar selayang. Untuk resipi kali ini saya buat asam pedas tumis, Memang sedap kerana ikannya fresh.
Print

Asam Pedas Ikan Pari
  • 1/2 kilo ikan pari
  • 7 bendi 
  • 1 ikat daun kesom
  •  1/2 senduk minyak masak
  •  1 cawan air asam jawa garam
  •  gula secukup rasa sedikit pati kube ayam jika suka

 Bahan Tumis
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sdt1 halba

Bahan Blend
  • 25 tangkai cili kering - rendam
  • 2 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 2" belacan 
  • 2" kunyit hidup

Blend semua sehingga halus

Cara Membuatnya
Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga wangi
Masukkan bahan blend dan tumis sehingga garing.
Masukkan 2 cawan air ..renehkan seketika
Masukkan ikan dan daun kesom.
Masukkan air asam jawa, garam, gula dan pati kube

Masukkan bendi ,biar sehingga naik minyak dan angkat. 



Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

1 comment: